cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 16., 12:52
Frissítve: 2023. ápr. 16. 13:10

Naď bízik benne, hogy nyárig döntés születik a Viper harci helikopterekről

A szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď reményét fejezte ki, hogy a Viper harci helikopterek beszerzéséről szóló ajánlatról a kormány legkésőbb nyáron dönt. 

Bell AH-1Z Viper
Bell AH-1Z Viper
Fotó: Bell Flight

A TASR-nek adott nyilatkozata szerint a helikopterek ára, figyelembe véve az Egyesült Államok által biztosított kedvezményt és az Európai Unió által Ukrajnának adott technikai kompenzációt, mintegy 100 millió euró lenne Szlovákia számára. A miniszter szerint az infrastruktúra kísérő befektetései nem igénylik a védelmi költségvetés további emelését.

Az Viperek beszerzésének jóváhagyási határideje attól függ, hogy az Egyesült Államokból származó hivatalos dokumentáció mikor érkezik meg.

Azt feltételezem, hogy a dokumentumokat néhány hét alatt kapjuk meg, majd azonnal tárgyalni fogunk róla a kormánnyal"

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a dokumentumokat az egyes minisztériumok véleményezik majd.

Naď szerint a helikopterek költségei elérhetik a 100 millió eurót, amelyeket több év alatt fognak törleszteni. Szerinte ez az összeg átcsoportosítással megtalálható a költségvetésen belül.

Ha a jövőbeni kormány, a jelenlegihez hasonlóan felelősen fog hozzáállni  az ország védelmi beruházásaihoz, akkor semmi probléma nem lesz"

– mondta a miniszter.

A hadsereg eredeti modernizációs tervében nem szerepelt a harci helikopterek vásárlása, mivel nem volt pénz 12 új helikopter vásárlására.

Azonban mivel közel 700 millió dolláros kedvezményt kaptunk, és csak 340 millió dollárt kell fizetnünk, azaz körülbelül 300 millió eurót, és az Európai békeprogramtól kapunk kb. 250 millió eurót a MIG-29-esek és a Kub rendszer Ukrajnának adományozása után, az összköltség valójában mintegy 100 millió euró lesz"

– magyarázta a miniszter.

Bármilyen infrastrukturális beruházás, amely a következő két-három évben megvalósulna, az illetékes miniszter szerint biztosan megoldható lesz a tervezett költségvetés keretein belül. "Nem lesznek jelentős összegek, és nem olyan dologról van szó, amely miatt további költségvetés-emelést kellene kérnünk", mondta a TASR-nek. Rámutatott, hogy jelenleg is több infrastrukturális projekt van folyamatban a Black Hawk helikopterekkel kapcsolatban.

Az USA 12 új Bell AH-1Z Viper harci helikoptert kínált Szlovákiának,  a pilóták és a technikusok képzésével együtt, valamint több mint 500 AGM-114 Hellfire rakétát, jelentős kedvezménnyel.  A szlovák légierőben jelenleg nincsenek harci helikopterek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.