2020. július 30., 17:00

Naď alávetette magát a legmagasabb szintű biztonsági átvilágításnak

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter önként alávetette magát a legmagasabb szintű ("szigorúan bizalmas") biztonsági átvilágításnak. Ugyanezt javasolja a kollégáinak is. A TASR hírügynökséget Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi tárca szóvivője tájékoztatta csütörtökön.

Fotó: TASR

Naď annak ellenére döntött így, hogy a kormány tagjaként különleges pozícióval rendelkezik a minősített információkkal kapcsolatban, és a miniszterré való kinevezése automatikusan feljogosította őt arra, hogy hozzáférhessen ilyen adatokhoz.

A hivatalba lépésem után azonnal kezdeményeztem a legmagasabb, IV. fokozatú biztonsági átvilágítást. Már akkor tisztában voltam vele, hogy napi szinten fogok kapcsolatba kerülni érzékeny információkkal”

– közölte Naď, hozzátéve: nagyon aprólékos átvilágításon esett át, melynek keretében rákérdeztek a magánéletére, a múltjára, a pénzügyi helyzetére és az egészségi állapotára is. Hozzátette: a nemzetbiztonsági hivatal már lezárta az átvilágítási eljárást.

A miniszter megjegyezte, hogy a törvény nem írja elő számára a legmagasabb szintű átvilágítást, de úgy véli, nagyon fontos alávetnie magát ennek nemcsak a titkosított információkhoz való hozzáférése miatt, hanem azért is, hogy a külföldi szövetségesek, tárgyalópartnerek felé átláthatóságot és megbízhatóságot sugalljon.

A legmagasabb szintű ("szigorúan bizalmas") biztonsági tanúsítvány öt évig érvényes.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.