2021. április 2., 18:38

Mutatjuk, kik nem fizetnek díjpótlékot az egyes gyógyszerek után

Április elsejétől a hat év alatti gyermekek számára megszűnik az egyes gyógyszerekre kiírt díjpótlék, ez azt jelenti, hogy ezen gyógyszerek árának 100%-át téríti ezentúl a biztosító.

Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció.

A gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és diétás élelmiszerek állami egészségbiztosításáról szóló törvényjavaslat április elsejétől lépett hatályba. Az ezekre vonatkozó díjpótlék 2022-ben 

a nyugdíjasok, illetve a súlyos fogyatékossággal élők számára is megszűnik.

A nyugdíjasoknál a jövedelmük alapján kapnak majd hozzájárulást a legolcsóbb elérhető gyógyszerekhez. 

Az új jogszabály célja, hogy javítsa bizonyos társadalmi csoportok vagy korcsoportok lehetőségeit, azáltal, hogy kevesebbet kell fizetniük a gyógyszerekért, diétás élelmiszerekért, illetve az orvostechnikai eszközökért.

A parlament egészségügyi bizottsága tagjai szerint

ez nagy segítség lesz a kisgyermekes szülők számára.

A súlyos fogyatékossággal élő személyek esetében ez a jogszabály 2022. január elsejétől lép érvénybe, de csak azokra vonatkozik majd, akiknél, ha van jövedelmük, az nem halad meg egy bizonyos összeget.

A törvényjavaslat állami egészségbiztosításra gyakorolt ​​hatását a szakértők 2021 és 2023 között évente 36 millió euróra becsülik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.