2020. december 31., 19:22
Frissítve: 06:21

Mutatjuk a friss intézkedéseket: Gyakorlatilag leáll az ország. Nem tudni, mikor nyitnak az iskolák!

Este hét után tartott sajtótájékoztatót Marek Krajčí, egészségügyi miniszter, Ján Mikas, országos tisztifőorvos és a kormánykoalíció néhány tagja.

Fotó: TASR/AP

Ahogy azt korábban megírtuk, fekete nap lett a járványügyi statisztikák szempontjából december 31-e. Abszolút rekordok születtek, az antigén-tesztek eredményét is számolva bőven tízezer felett volt az új fertőzöttek száma, miközben a hétnapos incidencia (38 ezer körül) és a kórházi ápolásra szorulók száma is egyre nő, holnapra valószínűleg meghaladja a háromezret.  

A kormányfő, ahogy azt korábban megírtuk, valóban nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Az általa küldött videóüzenet ismertetőjét a mellékelt cikkben találják.

Marek Krajčí azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy bejelentette, a valóban súlyos helyzetre való tekintettel a kormány nagy egyetértésben fogadta el a járványügyi konzílium által javasolt szigorításokat.

Szlovákia az átlagos fertőzésszám alapján bőven a fekete mezőben van a járványszemafor alapján, mondta el a miniszter, hozzátéve, PCR-tesztek esetén már most 25% felett van a pozitív minták aránya, az antigén-teszteknél pedig a 10%-hoz közelít.

Nagyon rosszak a kilátások az egészségügyi ellátásban is, 3000-3600 ember kerülhet kórházba január közepére, a lélgeztetőgépre szorulók száma folyamatosan nőni fog. A tárcavezető szinte az összes járványügyi statisztikát ismertette, megdöbbentő volt látni az áldozatok korfáját, mennyire erősen érinti az idősöket a járvány.

A buborékokat nem szükséges azonnal felfüggeszteni. Ha épp kiránduláson vannak, nem kell azonnal hazaindulniuk, a további látogatás viszont már tilos.

A rendelkezések holnap reggel öt órától lépnek életbe!

-- Mindennemű családlátogatás tilos lesz, bezárnak a síközpontok, a hotelek nem fogadhatnak új vendégeket.

-- Bezárnak a templomok is.

-- A még üzemelő vendéglátóegységek szigorúan csak elvitelre szolgálhatnak ki. A külterületi teraszokat is fel kell számolni. 

-- Természetlátogatás csak az adott járáson belül lesz lehetséges.

-- Kötelező home office, gyakorlatilag mindenkinek. Néhány kivételek lesz csak, ABBAN AZ ESETBEN, ha a munkáltató erre külön engedélyt ad!

-- Bankba, autószervízbe, benzinkútra és hasonló helyekre továbbra is lehet menni.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter a munkahelyek megvédésének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, minden nap számít, ezért kénytelenek voltak már ma dönteni. Minden egyes elvesztegetett nap plusz két nap lezárást jelent - fogalmazott. Krajniak szerint ha januárban megérkeznek a hiányzó tesztek, azzal felszámolhatóak lesznek a különösen veszélyes, lokális járványgócok. 

Sokatmondó, hogy a sajtótájékoztatón az összes koalíciós párt képviseltette magát, bár egyetlen pártelnök sem jelent meg.

Ján Mikas tisztifőorvos szerint szimbolikus jelentősége van, hogy az év utolsó napján éppen az igazságügyi minisztériumban tartják ezt a sajtótájékoztatót és megköszönte az egészségügyi dolgozóknak az áldozatos munkát. 

Újságírói kérdések:

Meddig tart mindez?

Jelen állás szerint január 24-ig tartanak az intézkedések.

Járáshatárokat is lezárják?

Elvileg igen, hiszen kijárási tilalom van, de ellenőrzés úgy tűnik, nem lesz. Krajčí szerint legyen nálunk igazolás, de legfeljebb szúrópróbaszerű ellenőrzésre kell számítani. Munkába lehet utazni a járáshatáron túlra is. Krajniak szerint a munkáltatók döntsék el, kinél elengedhetetlen, hogy munkába menjen. Akinél nem az, annak meg kell engedni, hogy otthon maradjon.

Külföldről is hívunk majd be orvosokat?

Erre egyelőre nincs szükség, de fontolgatják ennek lehetőségét.

Az iskolák nyitnak január 11-én?

Gröhling meglepődött a kérdésen, majd hosszú körmondatba kezdett arról, mire kell készülni. Január nyolcadikán indítanak majd el egy programot, valószínúleg tesztelésről lehet szó, bár ez szavaiból nem derült ki egyértelműen. Végül annyit mondott, korai még erről beszélni!

Mi a helyzet az egészségügyben?

Van elég ágy, van elég lélegeztetőgép, a szűk keresztmetszetet az egészségügyi szakembergárda jelenti.

Szóltak a szakértők, hogy nem elég szigorúak a karácsony előtt elfogadott intézkedések. Nem érzik, hogy hamarabb kellett volna szigorítani?

Krajčí szigorítani akart, a kormány nem fogadta el. Örül, hogy most elfogadták. A személyes felelősségére vonatkozó kérdést azzal hárította el, kár arról beszélni, mi lett volna ha... Krajčí egyébként folyamatosan kapta a keményebbnél keményebb kérdéseket, nem egyszer közbevágva Milan Krajniak segítette ki.

Hova lehet még szigorítani?

Innentől csak az marad, ha a kritikus infrastruktúrákat ellátó alkalmazottakon kívül senkit nem engednek dolgozni. Az is felmerült, SMS-ben kellene tájékoztatni a hatóságot arról, milyen jogcímen hagyjuk el a lakóhelyet!

Mi van azokkal, akiknek januárra kifizetett kirándulásuk van?

Semmi. Nem mehetnek!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.