2023. január 16., 19:35

Mozgóurnát is lehet kérni a szombati népszavazáson

Szombaton, január 21-én népszavazás lesz az országban az alkotmány módosításáról. Aki egészségi okokból nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhet, ezt a hét folyamán az önkormányzatnak jelentheti be, a népszavazás napján pedig annál a szavazóbizottságnál, amelyik szavazókörzetbe tartozik.

népszavazás, választás
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Az olyan egészségkárosodott személyt, aki nem tudja maga kitölteni a szavazólapot, más személy is bekísérheti a szavazófülkébe, hogy az utasításai alapján kitöltse azt. Írástudatlan szavazó szintén igénybe vehet ilyen segítséget. A bizottságnak mindkét személyt fel kell világosítani a szavazás módjáról, illetve arról, hogy mi minősül a választójog akadályozásának vagy a szavazás meghiúsításának.

 A szavazólap kitöltésében nem segédkezhet a szavazóbizottság tagja”

 – figyelmeztetett tájékoztatójában a belügyminisztérium.

Ha az egészségkárosodott személy nem tudja beletenni a szavazólapot a borítékba, vagy a borítékot bedobni az urnába, ezt más személy is megteheti helyette, kivéve a választási bizottság tagjait.

A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték, a szavazók arról dönthetnek 2023. január 21-én, egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen a választási ciklus.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.