2021. január 13., 19:55

Most-Híd: a bizalom megingott, ennek ellenére hajlandók vagyunk tovább folytatni a hárompárti tárgyalásokat

A lehető leggyorsabban létre kell hozni a szlovákiai magyarok és más nemzetiségek közös politikai képviseletét - fogalmaz a Híd párt közleményében. 

Sólymos László
Fotó: TASR

Elnökségi ülést tartott a Most-Híd, amelyen a párt vezetői foglalkoztak a magyar pártok egyesülési folyamatával is.

A Sólymos László vezette párt szerint a lehető leggyorsabban létre kell hozni a szlovákiai magyarok és más nemzetiségek közös politikai képviseletét.

Közleményükben kiemelték, nagyon fontosnak tartják azt, hogy a Hídnak sikerült megegyeznie az MKP-val. Ezzel ugyanis - véleményük szerint - 10 év szembenállását sikerülhet feloldani. 

Az MKP hárompárti tárgyalásokra hívja  pártunkat az Összefogással. Annak ellenére, hogy a hárompárti tárgyalási folyamatban a bizalmat a decemberi, gyalázatos sajtótájékoztató jelentősen aláásta, készek vagyunk tovább tárgyalni, hiszen a hárompárti tárgyalások egy fejezetén kívül minden olyan kérdést sikerült lezárni, amely a közös párt megalapításához szükséges. A Komáromi Nyilatkozatra való tekintettel a hárompárti megállapodást továbbra is elfogadhatónak tartja az új párt létrehozásához. A Híd a tárgyalási folyamat során már meghozott minden szükséges kompromisszumot, s reméli, hogy február 15-ig, a népszámlálás kezdetéig a másik két párt is meghozza a szükséges kompromisszumokat 

- olvasható a párt közleményében, amely egyebek mellett kitér a koronavírus-járvány ellen hozott kormányzati intézkedések "hatástalanságára" is.

A Híd szerint a kormány belső viszályai és az intézkedések átláthatatlansága, az oltási terv hiánya vagy annak megszegése aláássák a polgárok államba vetett bizalmát, ami az óvintézkedések eredménytelenségével jár.

A Híd ezért felszólította a kormányt, hogy "a koronavírus-járvány idejére függessze fel a nyilvánosság előtti civakodást, fókuszáljon a felvilágosításra és a gyors, biztonságos oltásra. Értékelje át a kormányfő által kilátásba helyezett átfogó tesztelés tervét. Az országos „hadgyakorlat“ helyett a leginkább sújtott járások célzott tesztelését részesítse előnyben."

A népszámlálással kapcsolatban a Híd leszögezi:

a népszámlálás időpontjának megváltoztatását kezdeményezni jelenleg elkésett és felesleges igyekezet, ráadásul eltereli a hangsúlyt a népszámlálás legfontosabb üzenetéről.

"Most arra kell koncentrálni, hogy kellő kampánnyal, minden érintett politikai és társadalmi szervezet olyan üzeneteket küldjön az embereknek, hogy Szlovákiában a nemzeti kisebbséghez való tartozás felvállalása érték legyen."

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.