2021. február 16., 15:42
Frissítve: 20:45

Monika Jankovská szabadlábon

Monika Jankovskát, az igazságügy-minisztérium volt államtitkárát kedden szabadlábra helyezte a bazini Különleges Büntetőbíróság (ŠTS) vizsgálóbírója.

Monika Jankovská
Fotó: TASR

A TASR hírügynökséget Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője tájékoztatta.

A döntés nem jogerős, A döntés nem jogerős, Valéria Simonová ügyésznő fellebbezni készül ellene. A fellebbezést a Szlovák Legfelsőbb Bíróság fogja elbírálni.

A szóvivő elmondása szerint a bíró úgy határozott, hogy a terhelt esetében a vizsgálati fogságot a pártfogó felügyelet váltja fel, a mozgását pedig folyamatosan ellenőrizni fogják egy megfigyelőeszköz (karperec) segítségével. Emellett a bíróság kötelezi a terheltet arra is, hogy minden helyváltoztatást jelentsen a rendőrségnek vagy az ügyészségnek. Mindezt Peter Erdős, Monika J. ügyvédje is megerősítette, hozzátéve: a jogerős határozatra vár. Az ügyfele a keddi meghallgatáson nem vett részt a rossz egészségi állapota miatt. Jelenleg börtönkórházban kezelik őt.

Egy korábbi döntés értelmében Monika J.-nek március 11-ig kellett volna vizsgálati fogságban maradnia. A terhelt ellen korrupciós bűncselekmények, a bíróság függetlenségének megsértése és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt folyik eljárás.

Tavaly márciusban, a Vihar fedőnevű rendőrségi akciót követően vették őt őrizetbe. A tavaly októberi, Forgószél fedőnevű akció után további bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg. Január végén öngyilkosságot kísérelt meg a besztercebányai börtönben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!