2022. szeptember 3., 11:55

Módosítanák a közúti közlekedésről szóló törvényt

Ha egy közúti baleset során annyira károsodik meg az úttest vagy egy közhasznú berendezés, hogy az továbbra is üzemképes marad, ez a közúti közlekedésről szóló törvény módosítása szerint nem minősülne közlekedési balesetnek, csupán káreseménynek.

Káresemény vagy baleset?
Fotó: shutterstock.com
Illusztráció

A módosító javaslat beterjesztői: Miloš Svrček (Sme rodina), Lukáš Kyselica (OĽANO) és Katarína Hatráková (besorolatlan).

A jelenlegi törvény szerint a közlekedési baleset olyan esemény a közúti közlekedésben, amely közvetlenül összefügg a jármű haladásával és ennek során károsodik az úttest vagy egy közhasznú berendezés. Amennyiben átmegy a módosító javaslat, akkor a "károsodik" kifejezést a "üzemképtelenné válik" szókapcsolat váltaná fel.

A képviselők azt is javasolják, hogy a baleseti nyilvántartásban 24 óráról 30 napra bővülne az a határidő, ameddig a balesetben elhunytat megöltként tartanák számon.

A módosító javaslat beterjesztői szerint ezzel a szlovákiai szabályozás összhangba kerülne az Európai Unió és az illetékes bizottságok által megkövetelt feltételekkel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.