Mobilalkalmazással helyettesítik a kötelező állami karantént

2020. május 15., 15:31
ma7 | TASR

Úgynevezett intelligens karantént vezetnek be a kötelező állami karantén helyett. A törvénymódosítást pénteken, gyorsított eljárásban fogadta el a parlament.

A karantén új formája egy mobilalkalmazás használata, amellyel elkerülhető a hatósági karanténközpontok túlzsúfoltsága.

Ez sokkal elfogadhatóbb megoldás lehet a külföldről hazatérők számára, mint az, hogy kötelezően hatósági karanténba kell vonulniuk, ugyanakkor a biztonság hasonló szintű

– fogalmaznak a javaslat előterjesztői.

Az alkalmazás ingyenes lesz. Az állam a kiadások csökkenését várja az intézkedés bevezetésétől, és a rendőrök, a katonaság, a tűzoltóság és a mentőszolgálat több száz tagja mentesülne az hatósági karanténnal kapcsolatos feladatok alól.

Az intelligens karantén az önkéntességen alapul.

A Közegészségügyi Hivatal dönthet arról, hogy azok a személyek, akiknek a hatóság döntése alapján karanténban kell maradniuk, szabályozott körülmények között otthoni karanténba vonulhassanak, feltéve, hogy írásban vagy egyéb módon megállapodnak arról, hogy egy mobilalkalmazás segítségével a hatóság ellenőrzi az illetőt, hogy betartja-e a karanténra vonatkozó előírásokat

- áll a dokumentumban.

Az a személy, aki beleegyezik a karanténnak ebbe a formájába, köteles telepíteni és használni a mobilalkalmazást, hogy folyamatosan ellenőrizhessék.

Lehetővé kell tenni az értesítések fogadását is azon az arcfelismerésre alkalmas mobileszközön, amelyre a mobilalkalmazást telepítették, továbbá engedélyezni kell az alkalmazás automatikus frissítését, a rögzített adatok mentését.

A képviselők jóváhagytak egy módosító javaslatot is, amely szerint a Közegészségügyi Hivatalnak meg kell semmisítenie a rögzített adatokat, amint a karanténkötelezettség megszűnik. Az adatok megsemmisítéséről a hivatal tájékoztatja az érintett személyt. A parlament az alkotmányjogi bizottságon keresztül ellenőrzi az adatfeldolgozás jogszerűségét, a Közegészségügyi Hivatal pedig jelentést tesz az adatok felhasználásáról.

Kövesse facebook oldalunkat is!