2021. július 26., 16:26

MKP: Szlovákia álljon ki saját állampolgárai mellett!

Az MKP sajnálattal vette tudomásul, hogy Szlovákia ismételten az Európai Bizottságot támogatja saját polgáraival szemben, amikor nem a több, mint 1 millió 123 ezer támogató aláírással bíró európai polgári kezdeményezés mellett száll síkra, hanem – Görögországgal közösen - az Európai Bizottságot támogatja a Minority Safe Pack kezdeményezés kapcsán indított uniós perben.

A pert egyébként azért indították a kezdeményezők, mert a Bizottság januárban bejelentette, hogy a sikeres aláírásgyűjtés ellenére nem szándékozik jogalkotási folyamatot kezdeményezni kisebbségi témákban. Pedig még a konzervativ beállítottságúnak nem nevezhető Európai Parlament is nagy többséggel támogatta a Minority Safe Pack kezdeményezést 2020 decemberében - írja a párt sajtóközleményében.

Az MKP úgy véli, hogy miközben a szlovák kormány és kormánypárti politikusok az utóbbi időben versengenek a pozitív nyilatkozatokban a felvidéki magyarság irányába, ugyanezen kormány és tisztviselői hátba támadják saját őshonos közösségeiket - nemcsak a magyart, hanem a ruszint, németet, horvátot, lengyelt is. Pedig ezek az őshonos nemzeti közösségek az ország kultúrájának, örökségének, sokszínűségének részei, tagjai pedig az ország adófizetői.

Ebből is látszik, hogy ezek csak üres politikai gesztusok! Ez is mutatja, hogy mennyire fontos egy erős, legitim felvidéki magyar tömörülés, amely kedvező esetben a kormány része, hogy az effajta félrelépéseknek gátat szabjon és még csirájában elfojtsa azokat.

"A lehető legerőteljesebben elutasítjuk az effajta megnyilvánulásokat és magyarázatot, illetve azonnali jóvátételt követelünk a Szlovák Kormány részéről! Sajnos nem először teszi ezt Szlovákia, hiszen 2017-ben még a Fico-kormány segédkezett a román kormánynak elkaszálni a kezdeményezést. Most azonban egy jobboldali, a magyarok felé békítő jobbot nyújtó kormány is ugyanezt cselekszi"- zárul a párt nyilatkozata.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.