2020. június 21., 12:56

MKP: július közepén tisztújítás, ketten már be is jelentkeztek az elnöki székért

Az MKP július 18-án tartja meg tisztújító kongresszusát - derült ki a párt tegnapi országos tanácsát. Ketten már be is jelentkeztek az elnöki székért folyó versenybe.

MKP OT_2019_11_23
Fotó: Bodó Károly

Mint ismert, az MKP elnöksége a február 29-i parlamenti választások után mondott le, azóta a pártot ügyvivő testület irányítja - mint az az MKP szombati OT-ülésén kiderült, július 18-ig.

Ekkor tartják meg ugyanis a párt tisztújító kongresszusát, amelyen új elnököt és elnökséget választanak a küldöttek. 

Etnikai alapú gyűjtőpártra van szükség

Az elnöki székért ketten már be is jelentkeztek. Egyikük a rimaszombati Cziprusz Zoltán, aki közösségi oldalán jelentette be, hogy versenybe száll az MKP elnöki tisztségéért. 

Hiszem, hogy csak akkor tud sikeres lenni a felvidéki magyarság, ha egy etnikai alapon szerveződő gyűjtőpártba tömörül, ahol akár platformok, akár más konstrukcióban mindenki megtalálja a saját értékrendjét"

- írta a Facebookon Cziprusz, aki tagja a párt jelenlegi vezetésének, azaz az átmeneti időre felálló ügyvivő testületnek. 

Cziprusz Zoltán a Via Nova ICS alelnöke, rimaszombati önkormányzati és Besztercebánya megyei képviselője, korábban tagja volt az MKP Országos Elnökségének, legutóbbi parlamenti választáson pedig a Magyar Közösségi Összefogás listájának 10. helyét kapta meg.

"Én leszek a nép hangja"
Elég volt a dekadenciából! Elindulok az MKP országos elnöki tisztségéért. Én leszek a nép hangja"

- jelentette be nem sokkal Cziprusz után a kalondai Papp Sándor is.

"Az első bejelentésem: az elnöki fizetésem A SZLOVÁK MINIMÁLBÉR ÖSSZEGE LESZ. Pont. A munkám, az eddigi egy helyben topogások helyett egy világos és előremutató koncepció lesz, egyszerű, érthető módon MINDENKI számára, és ezt MAXIMÁLIS erőbedobással akarom végezni. Ja, és a potyautasok és megélhetési magyarok kiiktatása a morálisan romlott és szétesett közéletből" - írta közösségi oldalán Papp, aki korábban (a 90-es évek közepén, még a Duray Miklós alapította Együttélés színeiben indulva) a Losonci járásbeli Kalonda polgármestere volt. A közéletből azóta sem vonult vissza, magasabb, országos szintű pozíciót azonban az MKP-ban az elmúlt években nem töltött be.

Ki indulhat még?

Az elmúlt négy éves időszakban Menyhárt József irányította az MKP-t, ő azonban - nem hivatalos információk szerint - nem kívánja újra megpályázni az elnöki tisztséget. A szóba jöhető jelöltek között emlegetik még Őry Pétert, aki korábban az Országos Tanács elnöke volt, és Berényi Józsefet, Nagyszombatmegye alelnökét, aki korábban már volt az MKP-elnöke. Őry egyelőre azonban még nem erősítette meg, hogy versenybe száll-e, Berényi pedig a ma7-nek adott korábbi interjújában úgy fogalmazott, nincsenek pártelnöki ambíciói.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.