2022. április 11., 16:16

Mitől függ, hogy Kotleba indulhat-e a 2024-es választáson?

Kérdéses, hogy indulhat-e Marián Kotleba, az ĽSNS elnöke a következő parlamenti választáson. Ehhez arra van szükség, hogy a bíróság időben kimondja, a próbaidő alatt megfelelő magatartást tanúsított – mondta a TASR-nek Vincent Bujňák jogász, a Komenský Egyetem munkatársa. A képviselő-jelöltek listáját három hónappal a parlamenti választás előtt kell lezárni.

Marian Kotleba
Fotó: TASR

Kotlebát a napokban hat hónap feltételes szabadságvesztésre ítélte a bíróság az 1488 eurós csekkek szétosztása ügyében. A büntetést másfél évre felfüggesztette.

Ha a bíróság megállapítja, hogy az elítélt a próbaidő alatt rendes életvitelt folytatott, büntetlen előéletűnek kell tekinteni, és nem lesz akadálya annak, hogy induljon a választáson”

- mondta Bujňák. A törvény szerint az a személy nem választható, akit szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek.

Kotleba másfél éves próbaideje 2023 októberében telik le, a parlamenti választás pedig 2024 februárjában lesz. A képviselőjelöltek listáját azonban korábban le kell zárni”

 - emlékeztetett a szakértő. A legutóbbi parlamenti választás előtt decemberben kellett véglegesíteniük a pártoknak a jelöltlistát.

Kotleba indulása attól is függ, hogy a bíróság idejében kimondja-e, hogy a próbaidő alatt rendes életvitelt folytatott, ezért mentesül a büntetés végrehajtása alól”

- véli Bujňák. Kotleba biztosan nem indulhat az idei őszi önkormányzati és megyei választásokon.

A Legfelsőbb Bíróság Kotlebát hat hónap feltételes szabadságvesztésre ítélte, másfél évre felfüggesztve az 1488 euró értékű csekkek miatt, elnyomó eszmékkel való szimpatizálásért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.