2020. március 29., 13:37

Mit várhatunk a Matovič-kormánytól a magyar ügyekben?

Múlt szombaton az államfő kinevezte az új kormányt. Igor Matovič Szlovákia történetében példátlanul mély válsághelyzetben vette át az ország ügyeinek irányítását. Ő és kormányának minden tagja az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány miatt bizonyítási kényszerben van.

Fotó: TASR

A demokráciákban íratlan szabály, hogy a hivatalba lépő új kabinet száznapos türelmi időt kap, amely alatt a véleményformálók, de még az ellenzéki pártok is méltányosságot gyakorolnak. Nem véletlenül alakult ki ez a szokásjog: a hatalom átvételét követően hosszú hetekre van szükség, hogy az új apparátus berendezkedjen, és zökkenőmentesen gyakorolhassa a végrehajtó hatalmat. Igor Matovič kormányának ez a méltányosság a rendkívüli helyzet miatt most nem adatik meg.

Nem a hatalmat, a felelősséget veszik át

Az új kormány mozgásterét, a rájuk váró feladatok nagyságát maga Zuzana Čaputová fejezte ki a legérzékletesebben az új kormány beiktatását követően:

a felálló Matovič-kabinet nem a hatalmat, a felelősséget veszi át. Közjogi értelemben persze a hatalom mellé rendelődik a felelősség, amely ebben az esetben példátlanul nagy.

Ha elemzőként értelmezzük az államfő kijelentését, rögtön megértjük: a kormány olyan bizonyítási kényszerben van, amelynek tétje százezrek élete vagy halála. Múlt szombattól ugyanis kizárólag a Matovič-kormány felelőssége, tekintet nélkül a kormányzati átadás-átvétel folyamatára, hogyan kezeli a széles társadalmi csoportok egészségét, de akár életét fenyegető járványveszélyt.

Matovič ígéri: nem állítják a sarokba a kisebbségeket

Az új kormányfő beiktatási beszédében fontos, de nem konkretizált ígéretet fogalmazott meg a szlovákiai kisebbségek felé. Olyan országot szeretne, ahol „minden polgár egyenlő”, illetve „amelyben a nemzetiségekhez tartozókat sem fogjuk a sarokba állítani csak azért, mert az édesanyjuk más nyelvre tanította őket”

– fogalmazott Igor Matovič.

Múlt szombaton határozott, lendületes beszédet hallhattunk az új miniszterelnöktől, amely üzenetében s vélhetően kommunikációs hatásában is jócskán különbözött a kormányalakítást megelőző napok sokszor ingerült, bizonytalanságot tükröző megnyilvánulásaitól. 

Nem tudjuk, meddig tart ez a mostani helyzet és milyen következményei lesznek, de együtt megyünk a harcba mindazokkal, akik ezekben a nehéz napokban is értünk, az ország állampolgáraiért dolgoznak”

– üzente Matovič arra a józan észre apellálva, amely a következő hetekben, hónapokban csatasorba kell szólítson mindenkit nemzetiségtől, párthovatartozástól függetlenül, mindannyiunk, az itt élők érdekében.

Mégis van magyar kormánytag

Az előzetes várakozásokhoz képest Grendel Gábor helyett Roman Mikulec kapta a belügyi tárcát. Az OĽaNO magyar nemzetiségű politikusa a parlament első alelnöke lett. A felálló kormányban azonban így is lesz magyar nemzetiségű szakpolitikus. Filip Mónika, aki az SaS listáján indult a februári választáson, az oktatási minisztérium egyik államtitkára lesz, meglehetősen széles portfólióval, beleértve a kisebbségi oktatás területét is.

Természetes, hogy ezekben a napokban mindannyiunk figyelme a fenyegető járványveszélyre fókuszál, de a most kezdődő parlamenti ciklus egyik fő kérdése az lesz, mire számíthatnak a felvidéki magyarok az Igor Matovič vezette kabinettől.

Jogbővítés helyett szélcsend

A múlt héten kinevezett új kormányban sokáig kérdéses volt, ki kapja meg a külügyi tárcát. Korábban olyan diplomata neve is felkerült a várományosok listájára, aki a sajtóban nemrég arról híresült el, hogy élesen bírálta a jelenlegi magyar kormány politikáját. A választásokat megelőzően ráadásul egyáltalán nem volt kizárható olyan forgatókönyv, hogy az új kabinet éles fordulatot hajt végre a szomszédságpolitikájában, kockára téve ezzel az elmúlt években jól működő partnerségig fejlődő szlovák–magyar viszonyt.

A külügyi tárca élére végül, követve a szlovákiai hagyományokat, karrierdiplomata kerül Ivan Korčok személyében. A koronavírus-járvány azonban ebben az esetben is felülírta az előzetes forgatókönyvet: az eddigi washingtoni nagykövet az Egyesült Államokban ragadt, így átmenetileg pártelnökként Richard Sulík miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter vette magához az SaS-nek jutó külügyi tárcát (Időközben Ivan Korčoknak sikerült hazaérkeznie, ám mivel külföldön tartózkodott, rá is 14 napos karantén vár - szerk. megj.). Ebből adódóan nem várható éles váltás a szlovák–magyar kapcsolatokban: várhatóan megmarad Szlovákia erős atlantista elköteleződése, de a szlovák diplomácia a jövőben is fontos pillérnek fogja tekinteni a közép-európai együttműködést.

Nem várható a nemzeti kisebbségek jogainak direkt szűkítése sem, mint amilyet legutóbb a 2006 és 2010 közötti időszakban élhetett meg a felvidéki magyarság. Vélhetően ugyanakkor a következő ciklusban érdemi jogbővítéssel sem számolhatunk, sőt gazdasági megfontolásokkal indokolva újabb veszélybe kerülhetnek a magyar tannyelvű kisiskolák.

Ennek kivédésében fontos szerep juthat a magyar nemzetiségű államtitkárnak.

Állampolgársági törvény, kisebbségi kerettörvény

A kisebbségi jogok bővítése helyett esély mutatkozik arra, hogy már eddig is létező jogszabályokat következetesebben alkalmazzanak, hiszen például a közszolgálati televízióban a nemzetiségeknek járó arányos műsoridő ignorálásával mulasztásos jogsértést követ el a szlovák állam.

Esély kínálkozik arra is, hogy a kisebbségi jogokat keretbe foglalva fogadjon el a törvényhozás egy jogszabályt, amely ugyan várhatóan nem megy tovább a kisebbségi jogok jelenleg érvényes szintjén, de már ez is előrelépésnek számítana, hiszen könnyen visszavonható rendeletek helyett törvényi garanciát jelentene.

Ugyancsak megoldásra váró probléma a kettős állampolgárság kérdése, hiszen a Brexit miatt szlovák állampolgárok tízezreit fenyegeti honosságuk elvesztése. A jelenleg hatályos törvényt persze szűkkeblűen úgy is lehet módosítani, hogy az ne tegye lehetővé a felvidéki magyaroknak, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/12. számában)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!

Hozzászólások

Fehér István 2020. 03. 29., v - 15:10

5 évig (még az "átkosban") éltem, mint egyetemista, az új miniszterelnök szülővárosában, Nagyszombatban. Pontosan emlékszem, hogy mennyire "szerették" akkor is a magyarokat Adamec városában. Mégis azt mondom, hogy Matovič is kapjon esélyt, hogy bizonyíthasson velünk kapcsolatban. Kettős állampolgár is vagyok, mégis azt mondom, hogy Mečar és Fico után magyar szempontból sem lehet rosszabb!