2022. július 2., 10:34

Mit tegyünk, ha nyaralás közben bajba kerülünk?

Elkezdődött a nyaralási szezon, az utak megteltek a külföldre igyekvő nyaralókkal. De mit tehetünk, kihez fordulhatunk, ha nyaralás közben bajba kerülünk?

nyaralás Horvátország
Fotó: TASR/AP

Martink Klus külügyi államtitkár szerint ilyen esetben kapcsolatba léphetünk a konzuli osztályainkkal, amelyek a segítségünkre lehetnek – természetesen bizonyos megkötésekkel, az államtitkár szerint ugyanis esetenként indokolatlanok az állampolgárok elvárásai, például az anyagi források vagy a szállás biztosítása tekintetében, írja a noviny.sk portál

A segítség módjairól és lehetőségeiről a Nyári turisztikai szezon 2022 című brosúrából és a külügyminisztérium honlapján tájékozódhatnak a turisták.

Mire ügyeljünk a kiutazás előtt

• Ellenőrizze a kiválasztott úti célba való beutazás korlátozásait és feltételeit, valamint a tranzitországok feltételeit. 

• Ellenőrizze az úti okmányok érvényességét, és ellenőrizze, milyen érvényességet várnak el a célországban, s hogy szükséges-e vízum a belépéshez. Ugyanezeket ellenőrizze a tranzitországokat illetően is.

• Repülőgéppel való utazás esetén vegye fel a kapcsolatot a légitársasággal, és tájékozódjon arról, milyen dokumentumok szükségesek a gépre való felszálláshoz.

• A célország nagykövetségén tájékozódjon a:

• beutazási és tartózkodási szabályokról

• az áruk behozatalára és kivitelére vonatkozó szabályokról és előírásokról

• az adott régió sajátosságairól (vallás, kultúra, szokások)

A világ országairól szóló információk áttekintését ITT találja 

• Kössön utasbiztosítást

• Használja az Egészségügyi Minisztérium honlapján található önkéntes regisztrációs szolgáltatást. 

• Készítsen másolatot egy érvényes úti okmányáról, és tartsa magánál.

Az ott-tartózkodás ideje alatt

• Tartsa tiszteletben a felkeresett ország törvényeit és szokásait.

• Tartsa az értékekeit, dokumentumait a szobaszéfben vagy a szálláshely recepcióján.

• Ne hordjon magával minden dokumentumot.

• Készítsen fénymásolatot az útlevele adatlapjáról.

• Csak bankok és engedéllyel rendelkező pénzváltók szolgáltatásait vegye igénybe.

Problémák esetén

• Azonnal értesítse a rendőrséget vagy a turisztikai képviselőjét, ha Ön vagy más személy ellen bűncselekményt követtek el

• Azonnal jelentse a helyi rendőrségnek útlevele, személyi igazolványa vagy jogosítványa elvesztését vagy ellopását.

• Ha szükséges, forduljon az illetékes szlovák nagykövetséghez/konzulátushoz.

​​ Kell-e regisztrálni, ha külföldre utazik?

Nemcsak a területre való tekintettel, hanem arra is, hogy egyéni vagy szervezett turizmusról van szó, érdemes megfontolni a regisztrációt, amely önkéntes. Ha valaki egyénileg készül egy egzotikus országba utazni, főleg olyanba, ahol konfliktus vagy katasztrófa alakulhat ki, akkor jó, ha tudunk róla, hogy vannak ott polgáraink, figyelmeztetett Klus. „Mivel ebben az esetben előre figyelmeztetni lehet az illetőt, ha valami komoly dolog történik, illetve intézkedhetünk, ha állampolgárunk bajba kerül, mert általában ilyen esetben meghagyja nálunk az elérhetőségét” – mondja az államtitkár.

A regisztrációs nyomtatványt ITT találja.

Célszerű letölteni a Svetobežka alkalmazást, mert ebben az esetben ezek az információk együtt megtalálhatók a telefonban, és ott megtalálható az összes külföldi nagykövetségünk elérhetőségei is.

Szükségünk van még COVID-útlevelekre és tesztekre a külföldi nyaralás során?

Az idei turisztikai szezonnak már hasonlítania kellene a járvány előttihez. Európa és a világ országainak túlnyomó többsége törölt minden járványellenes intézkedést, különösen, ami az országba való beutazást illeti. Ami a nemzeti intézkedéseket illeti, alig van korlátozás. Néhány korlátozás azonban még mindig érvényes, de ezek többnyire hasonlóak, mint amilyenek nálunk is vannak, például Olaszországban a kórházakban, de egyes európai országokban a tömegközlekedésben is használják még a maszkokat.

Ha távolabbi úti célt választottunk, arra is ügyelnünk kell, hogy milyen országokon haladunk keresztül, mivel egyes országokban tranzitkorlátozások vannak. Még mindig vannak olyan országok, amelyek a világ számos polgára előtt zárva vannak, mint például Kína vagy Japán, ahova el lehet jutni, de csak nagy fokú korlátozással.

Fontos-e az utasbiztosítás, különösen az olyan, amely a COVID-ot is magába foglalja?

Mindenképpen ajánljuk, de nemcsak a koronavírus miatt, hanem számos egyéb eset miatt is, mert ez megkönnyíti a konzuljaink tevékenységét is, hasonlóképpen, mint a törölt járatok esetében volt, amit az utasbiztosítás keretében sikerült megoldani cseregéppel, mondja Klus

Miért hosszabbította meg az Európai Unió a COVID-útlevelek érvényességét?

A meghosszabbítás inkább technikai jellegű, hogy ne legyen megint káosz, ahogy azt a tanúsítvány megjelenése előtt tapasztaltuk. Azért, hogy ne legyenek nemzeti tanúsítványaink, amelyeket az államoknak hivatalosan el kellene fogadniuk. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy megkérik, mutassa fel a Covid-útlevelét, például a légitársaságoknál, ha ázsiai úti célokat választott, vagy ha külföldön kórházba kerül, és tudniuk kell, hogy be van-e oltva.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.