2021. december 21., 13:43

Mit tegyünk, ha hónapokkal a Covid-fertőzés után is pozitív a tesztünk?

A koronavírus-fertőzésen való átesettség, az oltottság mellett, a másik módja annak, hogyan lehet mentesülni a korlátozásoktól, kicsit szabadabban élni járványidőben. De mi történik akkor, ha valakinek többször egymás után is pozitív lesz a teszteredménye, még akkor is, ha már régen jól érzi magát? A szakértők elárulják, mi a helyes eljárás.

koronavírus Szlovákia PCR
Fotó: TASR

Habár a legtöbb kórházban a műtétek zömét a Covid miatt elhalasztják, akinek mégis sikerül kés alá feküdnie, annak előtte kötelező Covid-teszten kell átesnie. A kórházak manapság már PCR-tesztet kérnek, mert ezek egyértelműen kimutatják az esetleges fertőzést.

Az utóbbi időben azonban szaporodnak az olyan esetek, amikor a páciensek új időpontot kaptak a műtétre és még mindig pozitív eredményt mutatott náluk a PCR-teszt, holott már régen teljesen egészségesnek érezték magukat.

Több beteg is arról számolt be, hogy hónapokkal a fertőződés után is pozitívak maradtak. Szélsőséges esetben még fél évvel a megbetegedés után is.

Erről az RTVS tájékoztatott. A privigyei Közegészségügyi Hivatal igazgatója a közmédiának elmondta, előfordulhat, hogy a páciens még 3-4 hónappal a megfertőződés után is pozitív tesztet produkál, de olyan esettel is találkoztak, akinél még 6 hónap múlva is pozitivitást mutatott a teszteredmény.

Ha ez az eset áll fent, akkor a hivatal szerint a PCR-tesztek egyetlen fontos paraméterét kell figyelembe venni. Ez mutatja a az adott személy fertőzőképességét. Ez az ún. CT-érték, ami, ha minél magasabb, annál kevésbé fertőző az illető személy. Miloš Jeseňák immunológus szerint ilyen esetben meg lehet műteni az adott személyt.

Magas CT-index esetében és ha az eredeti PCR-pozitivitás óta már hosszabb idő telt, az ilyen beteg elvileg nem jelent kockázatot és meg lehet műteni”

– jelentette ki.

Akik hasonló problémával küszködnek, azok számára van még egy lehetőség – megkérni az orvost, hogy a laboratóriumból kérje ki a komplett teszteredményt.

Ha ebben a  CT-érték több mint 35 és a betegnek nincsenek tünetei, a szakemberek szerint a pozitív teszteredmény ellenére sem fertőző és nem jelent kockázatot a környezete számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.