2022. augusztus 7., 11:03

Mit kell tudni a helyhatósági választásokról?

Még 24 napjuk van rá azoknak, akik indulni szeretnének az őszi helyhatósági választásokon, hogy bejelentsék ezirányú szándékukat.

Október 29-én tartják
Fotó: Ministerstvo vnútra
Illusztráció

A bejelentési határidő 2022. augusztus 30-án jár le, tehát 60 nappal a helyhatósági választások október 29-i időpontja előtt.

A helyi önkormányzatokba bárki jelöltetheti magát, aki a választás napjáig betöltötte 18. életévét, állandó lakhelye pedig az adott településen van. Polgármesternek az adot településen állandó lakhellyel rendelkező, 25. életévét betöltött személy jelöltetheti magát.

A megyei önkormányzati testületekbe az adott megye vagy katonai körzet választókörzetében állandó lakosként bejegyzett, 18. életévét betöltött személy jelöltetheti magát. A megyefőnöki tisztségért indulók esetében ugyanezek a feltételek, de a választások napján a jelöltnek be kell töltenie a 25. életévét.

A tisztségekért vagy pártok és politikai tömörülések támogatásával, vagy függetlenként indulhat valaki. Az utóbbi esetben azonban a település lélekszámától függő számú támogató aláírásra van szüksége annak, aki a települési önkormányzatokba jelölteti magát, a megyei önkormányzatba magát független képviselőként jelöltetőnek legalább 400, míg a megyefőnöki tisztség elnyeréséért függetlenként induló jelöltnek legalább 1000 támogató aláírást kell összegyűjtenie.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.