2023. február 17., 08:16
Frissítve: 06:57

Mit akarnak Sulíkék? Érti még valaki?

A liberálisok előbb megbuktatták a kormányt, majd az előrehozott választások legkésőbbi időpontját támogatták.

Richard Sulík
Fotó: TASR
Úgy tűnik az SaS naponta módosítja az előrehozott választásokkal kapcsolatos véleményét. A szlovák sajtóügynökség legfrisebb tudósítása szerint Richard Sulík, a tömörülés vezére kijelentette, amennyiben Zuzana Čaputová hivatalnok-kormányt nevezne ki, akkor szinte az egész parlament, az SaS-t is beleértve megszavazná azt, hogy már júniusban megtartsák a voksolást. Sulík Igor Matovič kijelentésére hivatkozott, aki szerint egy hivatalnok-kormány kinevezése esetén beleegyeznek a júniusi időpontba.

Ostobaság Robert Fico Smer-SD-elnök kijelentése, hogy az SAS saját javaslatot terjeszt elő az előrehozott választás dátumával kapcsolatban – jelentette ki Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője.

Amit Robert Fico mondott, ostobaság, semmi ilyesmi nem létezik. Az az érvényes, amit Richard Sulík pártelnök közölt a sajtótájékoztatóján”

– jelentette ki Zemanová újságíróknak. A bejelentést Fico politikai játszadozásának nevezte, és ennek megfelelően bedőlt neki Igor Matovič, az OĽANO elnöke.

Fico a parlamentben kijelentette, az SaS a jövő héten saját javaslatot terjeszt elő az előrehozott választás korábbi megrendezéséről, egyúttal felajánlotta, hogy a Smer visszavonja a témával kapcsolatos rendkívüli ülésre vonatkozó saját indítványát. Matovič szerint ha igaz, amit Fico állít, akkor politikai ügyeskedésről van szó az SaS részéről, és felszólította a liberális pártot, hogy valljon színt.

Sulík csütörtökön kijelentette, nincs ok a választás szeptemberi dátumának módosítására, és az a volt koalíciós pártok kompromisszumos megállapodásaként született. Az SaS nem vesz részt a Smer-SD által kezdeményezett rendkívüli ülésen.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.