2021. augusztus 23., 18:48

Missa Missio az egységért

Grandiózus szakrális koncertet tartott Szarka Tamás a Missa Missio című művének felvidéki bemutatásával. A katolikus miserendet követő darabot a kereszténység fészkében, a deáki Nagyboldogasszony templomban adták elő az államalapítási emlékünnepségen.

Missa Missio Deákin
Médialapozó

A Magyar Közösség Pártja szervezésében került sor a rangos felvidéki művész, Szarka Tamás Missa Missio szakrális darabjának bemutatására a mátyusföldi Deáki Nagyboldogasszony templomában. Az államalapítás alkalmából megrendezésre kerülő nagykoncerten közel négyszázan vettek részt, maga a művész is hangsúlyozta, roppant nagy öröm az egész zenekar számára újra közönség előtt játszani, ráadásul a magyar kereszténység, és kultúra bölcsőjében, abban a templomban, ahol a bencések a 13.században a Halotti beszéd és könyörgést használták.

Missa Missio Deákin

A koncert előtt Forró Krisztián, az MKP országos elnöke tartott ünnepi beszédet. Portálunknak elmondta, nagyon sok felvidéki emlékünnepséget meglátogatott a hétvégén, az emberekkel beszélgetve feltérképezte azokat a feladatokat, kihívásokat, amelyek az egyes magyarlakta régiókat érintik, valamint örömmel vette tudomásul, hogy a helyi önkormányzatok, szervezetek milyen gördülékenyen végzik a szervezési munkájukat.

A Szent Istváni ünnepkörrel kapcsolatban kiemelte, a magyarságnak mindig is nehéz utak jutottak a világtörténelem során, mégis egy olyan nemzet, amely minden pofon után össze tudja szedni magát és nagy dolgokat elérni.

A pártelnök tudatosítja az egyesülés fontosságát, mint mondta, Szent István közel ezer évvel ezelőtt a Szent Korona alatt egyesítette a népét, ez a példa előttünk kell lebegjen. Az összekötő kapocsként a magyar nemzethez való tartozást jelölte meg.

Missa Missio Deákin
Itt a Felvidéken történelmi lehetőség áll előttünk. Egy évtozed után egyesíthetjük erőinket, ismét erős közösséggé válhatunk, ismét tényező lehetünk Szlovákiában”

– utal a pártelnök a közelgő kongresszusra, és arra biztatja kollégáit és a felvidéki magyarokat, ne hagyják, hogy bárki, bárminemű ellenszél éket verjen közéjük, sárba tiporja ezt a szándékot. Azzal azonban tisztában van, hogy az egységet elérni csak kőkemény munkával lehet.

Szarka Tamás a Missa Missio koncert közben többször szólt kedves közönségéhez.

Elmondta, mennyire fontos számára, hogy a Nagyboldogasszony templomban játszhat, amelyhez fogható helyet ritkán találni a világon,

hiszen hihetetlen, ősi magyar keresztény szakrális erők lakoznak a katedrálisban. Zenekarával a Missa Missio album összes darabját előadták a deáki közönség előtt, zárszóként pedig a magyar Himnuszt énekelte közösen mindenki, amelynek lehengerlő erejétől a művészek és a közönség is átérezték a közösen megélt magyar ünnep fontosságát.

 

 

 

Missa Missio Deákin
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.