2021. augusztus 13., 15:16

Mire készül Fico?

Amikor Robert Fico észrevétlenül megjelent a tárgyalóteremben, többen meglepődtek. A Smer elnöke váratlanul érkezett Dušan Kováčik volt különleges ügyész tárgyalására.

Dušan Kováčik-Robert Fico
Fotó: TASR
Dušan Kováčik-Robert Fico
Ugyanolyan jogom van, mint bármely más állampolgárnak. Ahogy Önök itt vannak, úgy én is ide jöttem”

– jelentette ki az újságíróknak hozzáfűzve, a Kováčikkal szembeni eljárást bohózatnak és politikai pernek tartja.

A dennikn.sk portál szerint azonban az ilyen média által figyelemmel követett eljárásban még nem fordult elő, hogy egy aktív politikus – egy volt kormányfő önként eljött volna a tárgyalásra, hogy a vádlott ártatlanságáról beszéljen. Így aztán óhatatlanul adódik a kérdés, mi indíthatta Ficót arra, hogy eljöjjön a bazini tárgyalásra, mi állhat ennek a hátterében.

Az egyik ok az lehet, hogy megjelent egy tanú, a maffiacsoport egyik tagja, Dömötör Csaba, akit úgy kaptak el, hogy szándékosan hamis tanúvallomást tett egy másik ügyben, ami csak közvetve függ össze Kováčikkal.

Dömötör a hamis tanúvallomásért 32 hónap feltételes szabadságvesztést kapott. A kérdés az, hogy milyen bizonyító ereje lesz Dömötör vallomásának ebben az ügyben, írja a pravda.sk.

Az is lehet, hogy Fico a jelenlétével csak támogatni szerette volna Dušan Kováčikot,

de az is elképzelhető, jelezni szerette volna, hogy ne engedje szabadon a nyelvét, ne mondjon olyasmit, amit nem kellene.

 Mert éljük csak bele magunkat Kováčik helyzetébe, ha valóban létezett a rendszer, amelynek az egyik fogaskereke volt, miért kellene csak neki szenvednie, amíg a többiek élvezik a szabadságot. Miért ne javíthatna a helyzetén azzal, hogy a rendőrség informátora lesz?

A portál szerint Ficót nem lehet alábecsülni, nyilvánvalóan az újkori Szlovákia legsikeresebb politikusa. Többször is beigazolódott már, hogy sakknyelven szólva jó helyzeti játékos. Hogy milyen pozícióba igyekszik most, s hogy sikerül-e neki, majd elválik, véli a pravda.sk.

Mint a beakadt gramofon

Fico, aki a bazini tárgyaláson meglepő módon készségesen válaszolgatott az újságírók kérdéseire, a válaszaiban állandóan ugyanazt ismételgette. A bohózat szót például 17 perc alatt 14-szer említette, írja a denníkn.sk, amely szerint nem véletlen, hogy Fico éppen csütörtökön jelent meg a bíróságon, amikor Dömötör Csabát is kihallgatták.

Arra akarta felhasználni az egyetlen személyt, aki úgy-ahogy beleillik a verziójába a rendőrök és ügyészek szervezett összeesküvéséről az ő embereivel szemben, hogy kitapétázni vele a média előtti megjelenését.

Az sem zavarta őt ebben, hogy Dömötör vallomása semmilyen változást nem hozott az ügyben. Számára az volt a fontos, hogy az összeesküvéselméletét tovább göngyölítse a nyilvánossága előtt, bár Dömötör vallomása után maga is éreztette, nem biztos, hogy működik az elmélet. Ráadásul nem is Dömötör vallomásán múlik a dolog, vannak nála sokkal komolyabb tanúk.

Fico gesztusát, mármint, hogy védi a saját emberit, azonban nem lehet alábecsülni, véli a portál. Biztosan értékeli majd ezt Miroslav Výboh is, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Peter Pellegrini lefizetésének gyanújával.

Bármennyire is megbízhatatlan, elfogult és egy korrupciós hálózat kiépítésével gyanúsított is a háromszoros miniszterelnöknek egy dologban biztosan igaza van. Ha egy Dömötör-típusú ember tanúként jelenik meg a volt különleges ügyész ügyében – ha nem is kulcsfontosságú tanúként –, akkor nagyon ébernek kell lenni. Elég csak elképzelni, ha egy ilyes valaki akár közvetve is besároz egy sokkal jobb hírnevű különleges ügyészt, a társaság – joggal – sokkal gyanúsabb lenne, írja a portál.

A volt különleges ügyészt bűnszervezet létrehozásának és támogatásának bűntettével kenőpénz elfogadásával, a hivatali jogkörével való visszaéléssel, valamint bizalmas információk veszélyeztetésének bűntettével vádolják. Kováčik tagadja a vádakat. Március végén a volt különleges ügyészt egy új bűncselekmény elkövetésével is megvádolták, Kováčik állítólag 50 ezer eurós kenőpénzért segített a volt maffiafőnök Ľubomír Kudlička szabadon bocsátásában.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!