2021. november 23., 10:50

Mintha ébredeznénk, növekszik az oltakozási kedv

A lockdown veszélye, a rendkívül rossz járványhelyzet egyre több embert késztet arra, hogy felkeresse valamelyik oltóközpontot és beadassa magának a covid elleni vakcinát. Az elmúlt héten 37 ezer első adag vakcinát adtak be, előtte való héten 32 ezret, és azt megelőző héten csak 15 ezret. November 19-én adták be a legtöbb oltást az utolsó négy hónap során.

koronavírus védőoltás
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

Ahogy azt a Tudomány Segít kezdeményezés (Veda pomáha) közzétette, a legtöbb oltakozó a 30-34 éves korosztály tagjai közül került ki, őket követik a 35-39 évesek és a 25-29 év közötti fiatalok. Az 50 év felettiek közül 9 450-en kapták meg az első oltást.

Növekedést tapasztatlak Besztercebánya megyében is. Ondrej Lunter megyei alelnök szerint hosszú sorok alakultak ki azok előtt az oltóközpontok előtt, ahol csak az első adag oltás vehető fel.

Az utóbbi napokban hatalmas az érdeklődés”

– mondta az alispán, ami szerinte annak eredménye, hogy az emberek a saját környezetükben tapasztalják meg a covid következményeit. Olyan ismerőseik vannak, akik súlyos állapotban kerültek kórházba és megértették, hogy a vakcinával nagyobb biztonságban vannak.

Eddig különböző kampányokon keresztül beszéltük rá az embereket és közben az antikampány is folyt. Most már sajnos olyan helyzetben vagyunk, amikor szomszédok és közeliek kerülnek kórházba. Amikor az embert ez személyesen érinti, az az érv, hogy az oltás életeket ment, meggyőzőbb”

– mondja Lunter.

Pozsony megyében szintén nőtt az először oltakozók száma. Tomáš Szalay megyei orvos szerint ez a szigorúbb intézkedések miatt van, de az is közrejátszik, hogy Ausztria lockdownt vezetett be.

A legjobban átoltott járás továbbra is a pozsonyi, ahol a lakosság 65 százaléka kapta meg a vakcinát. Ezt követi Dunaszerdahely, Szenc, Bazin, Nagyszombat, Galánta, Vágsellye, Besztercebánya, Trencsén, Rózsahegy, Zsolna, Pöstyén és Miava. A többi járásban 50 százalék alatti a népesség átoltottsága.

Szlovákiában jelenleg a lakosság 47,41 van beoltva, ami Európa más államaihoz képest igencsak alacsony szám. Az Unión belül Portugáliában van a legtöbb beoltott, a lakosság 87 százaléka. Spanyolország a több mint 80 százalékos oltottságával második helyen áll. Lunter és Szalay szerint megérett az idő arra, hogy nálunk is bevezessék a kötelező oltást.

Idős emberek esetében nincs más utunk, hogy kikerüljünk ebből az ördögi körből. Azokban az országokban, ahol magas az átoltottság, alacsonyabb a halálozás és a kórházban ápoltak száma”

– fűzi hozzá Lunter.

A kötelező oltások bevezetését nem zárta ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter sem. Kérdéses viszont szerinte, hogy miként fogják ellenőrizni az oltást és hogyan büntetik meg azokat, akik elmulasztják.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.