Minél több a nyugdíja, annál kevesebbet kap a beígért 13. havi juttatásból! Mutatjuk!

Frissítve: 13:17
2020. augusztus 26., 15:16
ma7 | TASR

A kormány a mai nappal jóvá hagyta a 13. havi nyugdíjak kifizetésének részleteit. A TASR úgy tudja, azok maximális összege legfeljebb háromszáz euró lehet majd.

nyugdíjasok
Fotó: TASR/AP

A korábban karácsonyi hozzájárulásként emlegetett nyugdíj-kiegészítést a Smer-SD vezette kormány által az utolsó pillanatban elfogadott 13. havi nyugdíj váltja fel. Habár Milan Krajniak munkaügyi miniszter azzal kérkedett, Szlovákiában soha korábban nem kaptak a nyugdíjasok ekkora pluszjuttatást, összesen több, mint 300 millió eurót, az egyénekre lebontott végösszegek már nem festenek ilyen rózsásan.

A beígért pénz nagysága aszerint változik majd, kinek mennyi az átlagos nyugdíja. Jó ha tudjuk, a nyugdíjminimumot kapó időseknek sem jár majd 300 eurónál több!

A munkaügyi minisztérium azonban törvénymódosítást dolgozott ki a 13. nyugdíjhoz. Eszerint azok az idősek, akiknek a nyugdíja 214,82 euró alatt van, 300 eurós 13. nyugdíjat kapnak. Ez a korábbi karácsonyi kiegészítéshez képest 100 eurós pluszt jelent. Azok, akiknek a nyugdíja 300 euró, 269,34 eurós 13. nyugdíjat kapnak. Akik 400 eurós nyugdíjjal rendelkeznek, 233,34 eurót, akik pedig 500 eurós nyugdíjjal, 197,34 eurót kapnak, miközben ez a nyugdíjas korábban 71,86 euró karácsonyi kiegészítést kapott volna. „Ha a nyugdíj vagy a nyugdíjak összege magasabb, mint a létminimum összege egy nagykorú személy számára, a 13. nyugdíj összegét egy képlet szerint határozzák meg. Minél magasabb a nyugdíj, illetve a nyugdíjak összege, annál inkább csökken a 13. nyugdíj, miközben a javaslat szerint ez nem lehet kevesebb 50 eurónál” – állapította meg a tárca.

A 13. nyugdíjra az időskori, korkedvezményes időskori, rokkantsági, szociális és özvegyi nyugdíjban vagy árvasági ellátásban részesülő személyek jogosultak, akiknek ezt a Szociális Biztosító fizeti ki, illetve egyes szolgálati nyugdíjban részesülő személyek, akiknek a szolgálati nyugdíj kifizetését a megfelelő szervek biztosítják.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter kijelentette: a 13. nyugdíj esetében a legnagyobb összegről van szó, amit eddig rendkívüli nyugdíjként kifizettek. „Összesen több mint 300 millió euróról beszélünk. Egy átlagos nyugdíjban részesülő személy, aki körülbelül 477 eurót kap, tavaly 80 eurós karácsonyi kiegészítést kapott. Idén 205 eurós 13. nyugdíjat fog kapni” – magyarázta Krajniak azt is hozzátéve, hogy ez körülbelül 2,5-ször több, mint az eddig kapott pénz. „A 13. nyugdíjra szánt pénzösszeget oly módon osztottuk el, hogy azok, akiknek a legalacsonyabb a nyugdíjuk, a legmagasabb 13. nyugdíjat kapják, azok pedig, akiknek a nyugdíja a legmagasabb, a legkisebb 13. nyugdíjat kapják. A koronavírus miatti helyzet miatt ezt a társadalmi szempontot is figyelembe akarjuk venni, hogy azokat támogassuk, akiknek a legalacsonyabbak a bevételeik” – mondta a miniszter.

Pellegrini: a kormány nem ad, elvesz!

Igor Matovič kormánya a szerdai döntésével megfosztja az időseket a 13. nyugdíjtól. Így reagált Peter Pellegrini volt kormányfő a 13. nyugdíjjal kapcsolatban jóváhagyott változtatásokra, melyek szerint azt újabban állami szociális juttatásként fogják kifizetni, ennek maximális összege pedig 300 euró lesz.

„Ez egy etikátlan lépés az idősek ellen, hiszen a Sme rodina a választások előtt támogatta a 13. nyugdíj kifizetésének teljes összegét. Minden nyugdíjasnak 460 eurós időskori nyugdíjat kellett volna kapnia” – fogalmazott Pellegrini.

Ehelyett azonban a kormány egy olyan változtatást hagyott jóvá, amelynek köszönhetően egy 50 és 300 euró közötti szociális juttatást fognak kifizetni, miközben - az ellenzéki képviselő szerint - a legmagasabb összeget csak egy szűk csoport kapja meg az 1,4 millió nyugdíjas közül.

Kövesse facebook oldalunkat is!