2021. október 8., 12:18

Minden, amit a Covid elleni harmadik oltásról tudni kell. Kérdezz-felelek!

Szlovákia, más államokhoz hasonlóan, hamarosan megkezdi a koronavírus elleni oltás harmadik adagjának, az ún. emlékeztető dózisnak a beadását. Kérdezz-felelek cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

koronavírus, COVID-19, oltás, vakcina, öregotthon
Fotó: TASR

Milyen vakcinát kapunk a harmadik oltáskor?

A Pfizer és a Moderna mRNA  oltóanyagát.

Kiket fognak oltani legelőször?

A gyenge immunrendszerű és immunhiányos betegeket. Ide tartoznak például a szervátültetésen átesettek, a daganatos betegek vagy a krónikus betegségben szenvedők.

A harmadik adag oltást minden beteg megkaphatja, függetlenül attól, milyen vakcinával voltak oltva előtte, mégpedig legkorábban a második adag beadását követő 28. napon. Már most kérhetik háziorvosukat, hogy adjon nekik igazolást arról, a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak. A páciensek egy részét erre SMS-ben is figyelmeztetni fogják.

Milyen csoportok következnek ezután?

Két olyan csoport, akiket leginkább veszélyeztet a Covid. Ők az 55 év felettiek és a súlyos betegséggel küszködő 18 év felettiek, mert náluk súlyosabb lefolyású lehet a vírusfertőzés. A harmadik csoportba azok a 18 évnél idősebbek tartoznak, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve, hogy elkapják a vírust. Ilyenek például az egészségügyben és ez első vonalban dolgozók, a szociális otthonok lakói és alkalmazottai.

Fel kell jelentkezniük az oltásra a szociális otthonban élőknek és dolgozóknak?

Igen. Ők már most jelentkezhetnek az oltásra. Az új rendszer szerint  a csoportos oltáshoz már elég lesz 5 bejelentkezett ügyfél vagy alkalmazott is.

Ugyanígy jelentkezhetnek azok is, akik az első adag vakcinát szeretnék megkapni. Mivel a regisztráció már elindult, Milan Krajniak szociális ügyi miniszter azzal számol, hogy néhány napon belül elstartol az oltás a szociális intézményekben. Az oltakozási szándékot a vakcinacia@employment.gov.sk oldalon kell jelenteni.

Mikor jutnak hozzá a harmadik dózishoz a többiek?

Ha beindul a leginkább veszélyeztetettek vakcinációja, elstartol a széles nyilvánosság újraoltása is. Az egészségügyi miniszter szerint ez csupán néhány hét kérdése.

Mikor lehet beadni a harmadik adag vakcinát?

Legkorábban nyolc hónappal a második adag vakcina felvételét követően.

A Pfizer és Moderna vakcinát az is megkaphatja, akit előtte vektorvakcinával, például AstraZenecával oltottak be.

Egyadagos vakcinát kaptam. Mehetek a harmadik oltásra, ami nálam csak a második lesz?

Igen, az újraoltás ebben az esetben is lehetséges. Fontos, hogy az egyadagos Johnson&Johnson vakcina felvétele után legalább 8 hónap teljen el.

Ki az, akinek nincs szüksége a harmadik adagra?

Azok, akik felvették az oltás mindkét adagját és egyúttal átestek a covid-fertőzésen. Nekik elegendő ellenanyag van a szervezetükben, nincs szükségük az újabb oltásra.

Kinek nem ajánlott a harmadik dózis?

Ilyen ember nagyon kevés van. Peter Sabaka infektológus szerint valójában csak egyetlen ilyen csoport létezik, azok, akik allergiásak erre a vakcinára. Akkor más anyagot kell keresni, ami megfelel az érintett személynek. Mindenki másnak erősen javallott. Abban az esetben, ha valaki lázas beteg vagy rosszabbodott a krónikus betegsége, ajánlatos várni az oltással addig, amíg az egészségi állapota javul.

Mehetek a meghatározott időnél előbb is az oltásra?

Sabaka doktor szerint semmi kockázata sincs, ha valaki nyolc hónapnál előbb kapja meg a harmadik dózist, de felesleges előbb. Például a második adag beadása után három hónappal még elégséges a védettség.

Ajánlott megvárni a nyolc hónapot, hogy az ellenanyagok a harmadik dózis után egy, vagy lehet, hogy akár két évig is kitartsanak. Aki előbb adatja be magának, feleslegesen rövidíti le a védettségi időt.

Erős mellékhatásokat tapasztaltam az első vagy mindkét oltás után. Hasonló reakcióra számíthatok a harmadik után is?

A harmadik dózis mellékhatásai, az előző kettővel összehasonlítva, jóval enyhébbek. Az új tanulmányok adatai szerint erről tájékoztatott az izraeli egészségügyi minisztérium. A fáradtság, az izomgyengeség és az oltás helyének érzékenysége a harmadik adag beadását követően minden korcsoportban enyhébb volt.

Szükségünk lesz a negyedik oltásra is?

Valószínűleg további vakcinaadagokra lesz szükségünk. A fő kérdés az, hogy milyen időközönként. Jelenleg éves vagy kétéves újraoltásokról beszélnek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.