2021. október 18., 11:07

Milyen mindenszentekünk, karácsonyunk lesz? Lengvarský miniszter megpróbált válaszolni

Egyre többen tartunk attól, hogy a koronavírus megint tönkreteszi az ünnepeinket. A közelgő mindenszentek és karácsony a kisebb fajta népvándorlás ideje, ilyenkor messzebbre is elutazunk szeretteink sírjához vagy éppen nagyobb családi összejöveteleket szervezünk. A koronavírus terjedésének pedig éppen ezek kedveznek. Vajon idén lesznek ünnepeink? A cas.sk terjedelmes interjút közöl Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel, akit a járvány alakulásáról, a következő hónapokról és a kilátásokról kérdeztek.

Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR

A tárcavezetőt nem lepte meg az új fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése, mint elmondta, előre felkészültek rá és egyelőre jól kezelik a helyzetet.

Bízik abban, hogy a helyzet nem lesz annyira súlyos, nem lesz annyi fertőzött, mint a második hullám idején. Sőt, szerinte meg sem közelítjük az akkori 4000-res kórházban ápoltak számát.

Persze lesznek  és vannak régiók, a fekete járások, ahol a helyzet sokkal rosszabb, más régiókban viszont nem. Minél jobban átoltott egy-egy régió, annál kevesebb beteg kerül kórházba.

Ami a napi halálesetek számát illeti, arról Lengvarský nem akart adatokat mondani, de szerinte akkora számoktól nem kell tartanunk, mint a második hullám idején.

Ami a kórházak felkészültségét illeti, arról elmondta, minden kórház olyan utasítást kapott, hogy három fázisban csoportosítsák át a kórházi ágyakat a covidos betegek számára. Jelenleg pedig legfeljebb három olyan kórház van, amelyik már maximális kapacitással működik. A legtöbb egészségügyi intézmény most az első vagy a második átszervezési szakaszban van, és ha a helyzet megkívánja, akkor a betegeket más, kevésbé leterhelt kórházakba is átszállítják.

Peter Visolajský, az orvosszakszervezet elnöke szerint a kórházak nincsenek felkészülve a harmadik hullámra. A minisztert arról is megkérdezték, hogy az egészségügyi ellátás biztosítása érdekében emelik-e az egészségügyben dolgozók bérét, mint ahogy erre Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban is sor került.

A miniszter nem látja tragikusnak a helyzetet, de azt elismerte, hogy ahogy a második hullám idején, most is hiány van egészségügyi dolgozókból. Főleg a nővérek közül estek ki sokan, de véleménye szerint ennek az volt az oka, hogy többen nyugdíjba vonultak. Betegágy, oxigénes ágy és lélegeztetőgép van elég, de hiányzik a személyzet.

Ez pedig nem csak Szlovákia problémája, más európai országok is ezzel küzdenek. Lengvarský szerint még miniszterkedése kezdetén létrehozott egy csoportot az egészségügyi személyzet stabilizálása érdekében.

Ami a covidos betegek egyik kórházból másikba való szállítását illeti, a tárcavezető szerint ezt az eLôžko applikáció segíti, amely naprakészen mutatja, melyik kórházban hány beteg van. Első körben a megyén belül próbálják áthelyezni a betegeket, a cél a lehető legrövidebb ideig tartó szállítás. De ha a legközelebbi kórház már nem tud fogadni új betegeket, akkor messzebbre is elszállíthatják a rászorulót. A betegek külföldre való szállítását nem tartja valószínűnek.

Tervezett intézkedések

Mivel ettől a héttől már több fekete járás is van az országban, feltették a miniszternek a kérdést, terveznek-e afféle regionális lockdownt. Egyelőre nem és a veszélyhelyzet és az ebből fakadó kijárási tilalom bevezetését sem tervezik.

A tárcavezető szerint a Covid-automata, amely kijárási tilalommal is számol, csak egy ajánlás, amolyan segédeszköz. A reális dolgok mindig a Közegészségügyi Hivatal rendeletein keresztül valósulnak meg. Egyelőre bíznak az emberek felelősségtudatában és nem vezetik be a veszélyhelyzetet.

A járvány regionális alakulását naprakészen figyelik és még nem annyira kiélezett a helyzet a fekete járásokban sem, hogy ilyen komoly intézkedést bevezessenek. S hogy mégis mikor fontolnák meg ennek az intézkedésnek a bevezetését? A miniszter szerint például, ha a következő két hétben megduplázódna a kórházban ápoltak száma, akkor szóba jöhetne.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a járvány csúcspontja, Lengvarský a szakemberekkel való konzultációra hivatkozva, azt válaszolta két-három hét múlva. De a csökkenés nem lesz gyorsa, a járványgörbe laposodása több hétig, esetleg 1-2 hónapig is eltarthat.

Mindenszentek és karácsony

Ami a közelgő ünnepeket illeti, arról elmondta, élénken figyelik a járvány alakulását és lépnek majd, ha a helyzet megkívánja. Az előrejelzések szerint pont mindenszentek idejére várható a járvány tetőzése. Ezért azt fogják ajánlani az embereknek, hogy ne utazzanak más járásokba.

Ami a karácsonyt illeti, akkor már a járvány levonulóban lesz, túl leszünk a nehezén, de még mindig sok új fertőzött lesz, és újabb betegek kerülnek kórházba coviddal. Lehet, hogy akkor éppen olyan lesz a járványhelyzet, mint napjainkban. Lockdownnal viszont nem számolnak.

A koalíción belül mindig meg tudnak egyezni az intézkedéseket illetően, és ha drámaivá válna a helyzet – ami reméli, nem következik be – a miniszter szerint meg tudnának egyezni keményebb intézkedésekben is. Kérdésre válaszolva elmondta, szerinte nem fenyeget az veszély, ami tavaly karácsony előtt, amikor az akkori miniszter, Marek Krajčí szerette volna bevezetni a lockdownt, de ezzel nem értettek együtt a koalíciós partnerek. Mára már tapasztaltabbak vagyunk és tanultunk a történtekből, jelentette ki Lengvarský.

És hogy várnak-e még ránk a következő évben újabb járványhullámok, vagy pár hét múlva végre magunk mögött tudhatjuk az egészet? Akkor leszünk túl rajta, ha a lakosság 90 százaléka be lesz oltva, válaszolta a miniszter. Az év végére várható 55-60 százalékos átoltottság mellett kisebb lokális jellegű járványok előfordulhatnak.

Ha csak nem bukkan fel valamilyen új vírusmutáns, amit a szakemberek nem feltételeznek, súlyos járványoktól már nem kell tartanunk. Ez a mostani az utolsó.

Ami pedig a Covid-automatát illeti, az egyelőre működőképes, kisebb változtatások lehetnek még benne. De ha ezen a járványhullámon túl leszünk, akkor idővel mindegyik régió a zöld fázisba kerül és már nem lesz szükség rá. Akik a szilvesztert a hegyekben akarják tölteni, azok közül az oltottak számára ennek lesz akadálya, ígérte a miniszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.