2021. március 17., 20:37

Milyen lesz az európai utazókártya vagy „covid útlevél”? Mutatjuk!

A koronavírus-járvány ideje alatti Európai Unión belüli utazások biztonságát hivatottak növelni a digitális zöld utazási igazolványok, afféle a „covid útlevelek”, jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, amikor szerdán bemutatta az új járványellenes intézkedéseket.

nyaralas-horvatorszag.jpg
Fotó: TASR

Elképzeléseik szerint ezt az utazókártyát vagy igazolványt ingyen fogják kiállítani annak bizonyítására, hogy tulajdonosa megkapta a COVID-19 elleni védőoltást, negatív a teszteredménye,vagy pedig már kigyógyult ebből a betegségből.

Minden EU tagállamban érvényes lesz, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban is. Valószínűleg a vén kontinensen kívül is használható lesz.

Elérhető lesz QR kódot tartalmazó digitális bizonylat formájában (okostelefonokban), vagy papíron is, attól függően, milyet szeretne a tulajdonosa. Magába foglalja az oltási, a tesztelési és a kigyógyulásról szóló igazolást. Ezeket a dokumentumokat mindegyik uniós tagállamban ki lehet adni és használni, hogy könnyebb legyen az emberek szabad mozgása.

Az utazókártya vagy utazási igazolvány tartalmazni fogja a tulajdonos nevét, születési dátumát, a tagállam megnevezését, ahol kiadták és egy egyedi tanúsítvány-azonosítót.

Az oltásról szóló igazoláson rajta lesz a vakcina típusa és gyártója, az adagok száma, valamint az oltás(ok) időpontja. A tesztelésről szóló igazolás tartalmazni fogja a teszt fajtáját, az elvégzés helyét, idejét és eredményét. A betegségen való átesettséget a pozitív teszteredmény dátumával, a bizonylat kiadójával, kiadásának időpontjával és érvényességi idejével kell ellátni.
Mindenki utazhat, de...

Minden EU-s állampolgár és hozzátartozói, valamint a harmadik országból származó, de EU-tagállamban élő személyek utazhatnak más tagországokba is, jogosultakká válnak az utazókártya ingyenes elintézésére.

Az EB felhívta a figyelmet arra is, hogy az igazolványok bevezetése nem hoz magával fokozott határellenőrzéseket és a védőoltás nem lesz feltétele az EU határain kívüli utazásnak. Minden uniós állampolgárnak joga van a szabad mozgásra, függetlenül attól, hogy beoltották-e vagy sem.

A digitális utazókártya viszont megkönnyíti ezt. A be nem oltott személyek korlátozásokra számíthatnak határátlépéskor, kötelező tesztelés vagy karantén várhat rájuk.

A tagállamok kibővíthetik ezen igazolványok hatályát olyan utazók számára is, akik más vakcinát kaptak, mint amelyeket az EU engedélyezett.

A digitális zöld kártyák rendszere akkor szűnik meg, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdeti a koronavírus-járvány végét. Hasonló járványok esetében azonban újból bevethetők lennének.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.