2023. február 20., 20:13

Milanová: A demokrácia alapfeltétele a szabad sajtó

A demokráciának szabad médiára van szüksége, melynek függetlennek kell lennie minden politikai hatalomtól – jelentette ki Natália Milanová (OĽaNO) ideiglenesen megbízott kulturális miniszter a hétfői Szabad sajtó (Media Freedom 2023) elnevezésű konferencián.

Natália Milanová
Fotó: TASR

Milanová hangsúlyozta, 

egy demokratikus társadalomban átlátható médiakörnyezetre van szükség, ahol stabil jogszabályi és gazdasági környezet van, ez pedig elősegíti a szólásszabadságot és a megbízható információforrások sokszínűségét.

Fontos, hogy az újságírók olyan környezetben tudják a munkájukat végezni, amelyben a szakmájuk etikai alapelveit tudják és akarják gyakorolni, és ahol mi, mint társadalom értékelni tudjuk a szabad és független újságírást, ahol hiteles média működik, és nem a különféle álhírek, illetve véleményplatformok dominálnak

- fogalmazott Milanová.

A kulturális miniszter emlékeztetett, 

a tárca átdolgozza a médiatörvényt, amelyben többek között arra fognak törekedni, hogy a hiteles újságíróknak védelmet biztosítsanak, az álhíreket terjesztését pedig igyekeznek meggátolni.

Milanová kiemelte a nemzetközi Szabad Média Koalíció (Media Freedom  Coalition) munkáját, amely igyekszik aktívan előmozdítani a médiaszabadságot. A nemzetközi szervezet olyan médiatörvényt szeretne kidolgozni,

amelyben a médiaszabadság és a hiteles újságírók védelmének a lehetőségeit teremtik meg.

A konferencián olyan témák kerültek előtérbe, mint az újságírók védelme, illetve a médiában dolgozó személyek rágalmazása elleni fellépés.

A konferencián a Riporterek Határok Nélkül című szervezet és a Ján Kuciak Oknyomozó Központ képviselői is jelen voltak. A rendezvényen ismertették a szlovákiai újságírók helyzetével és biztonságával kapcsolatos felmérés eredményeit is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.