2021. január 8., 15:20

Milan Lučanský temetése bonyodalmakkal

Pénteken 14 órakor kezdődött a Magas-Tátra tövében fekvő Csorba településen a tavaly december 30-án elhunyt volt országos rendőrfőkapitány, Milan Lučanský temetése.

Milan Lučanský
Fotó: anc, iglu
Milan Lučanský búcsúztatása

A templomot, ahol a gyászszertartás elkezdődött már korábban rendőrök őrizték.

Az ország különböző részeiből is érkeztek gyászolók, többek között egy csapat veterán rendőr Zsolnáról, akik bíznak abban, hogy ott lehetnek Lučanský sírjánál. Mint a helyszínen tartózkodó újságíróknak elmondták, valamennyien leteszteltették magukat és csak azok vállalkoztak az útra, akiknek negatív lett az eredményük.

A templomból a csupán 600 méterre lévő sírhoz a család tagjai személyautóval érkeznek. Egyelőre nem sikerült tisztázni, milyen sorrendben kerülnek elhelyezésre a koszorúk. 

Zuzana Čaputová államfő is virágcsokrot küldött, ezt az elnöki palota díszőrségének tagjai vitték Csorbára.

Igor Matovič miniszterelnök koszorút küldött Csorbára, közösségi oldalán pedig üdvözölte Robert Mikulec belügyminiszter döntését, aki engedélyezte, hogy fekete lobogót tűzzenek ki a minisztérium épületére. Boris Kollár házelnök is koszorút küldött a temetésre.

Čaputová virágcsokra
Fotó:  iglu
Zuzana Čaputová virágcsokrot küldött, amelyet az elnöki palota díszőrségének két tagja vitt Csorbára

Peter Pellegrini, exminiszterelnök és Denisa Saková egykori belügyminiszter a család kérésére személyesen nem vesz részt a szertartáson, mivel nem kívánják politizálni az eseményt. Az elhunyt rendőrtábornok tiszteletére gyertyát gyújtanak és egy-egy koszorút küldtek a sírra.

Személyesen majd később teszik tiszteletüket Csorbán. Ott van viszont Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter és Ševčík tábornok, az elhunyt közeli barátai.

Ševčík tábornok és Robert Kaliňák
Fotó:  iglu
Ševčík tábornok és Robert Kaliňák

A temetésen csak azok vehetnek részt, akik 12 óránál nem régebbi antigénteszttel rendelkeznek. A rendőrök megszigorították a közlekedést a temető környékén, de korlátozták a falun történő áthaladást is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.