2022. május 13., 18:49

Mikulec tiszteletben tartja a Kaliňák ügyében hozott bírósági döntést

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter úgy fogalmazott, tiszteletben tartja a Legfelsőbb Bíróság (NS) döntését, amely pénteken szabadlábra helyezte Robert Kaliňák volt belügyminisztert. Mikulec azt mondta, az a fontos, hogy minden pontjában megalapozott legyen a Kaliňák elleni büntetőeljárás, és hogy a nyomozás folytatódjon.

Fotó: TASR
Teljes mértékben legitim a Legfelsőbb Bíróság döntése, amely szerint már nincs ok a gyanúsított vizsgálati fogságban tartására, de a vizsgálat itt nem ér véget. Róbert Kaliňák ellen továbbra is büntetőeljárás folyik, és a bűnüldöző hatóságok folytatják a nyomozást"

- mondta Mikulec.

Michal Šipoš, az OĽANO parlamenti frakciójának elnöke annak bizonyítékaként értékeli a döntést, hogy a bíróságok függetlenül dolgoznak, „nem parancsra, ahogyan az a Smer-kormányok idején szokás volt".

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí elnöke szerint a Smer-SD képviselői megfenyegetik a rendőrséget és a bíróságokat, ha a döntéseik nem tetszenek nekik.

„Mi tiszteljük a bíróságot. Készüljünk fel azonban arra, hogy a Smer újabb támadásokat fog intézni a jogállamiság ellen" 

- írta a közösségi hálón.

Kaliňákot április 23-án helyezte vizsgálati fogságba a Speciális Büntetőbíróság. Ilyen döntést akkor hoz a bíróság, ha fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított befolyásolhatja a tanúkat, a szakértőket vagy az ügy többi vádlottját, és ezzel akadályozhatja a nyomozást.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsítja a volt belügyminisztert és Robert Ficót, a Smer-SD elnökét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.