cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 14., 16:49
Frissítve: 2022. nov. 14. 19:46

Mikulec: Óriási nyomás nehezedik a külső schengeni határra

A Magyarország által bevezetett intézkedések ellenére óriási külső nyomás nehezedik a schengeni határra – jelentette ki hétfőn a dél-magyarországi Hercegszántón tartott sajtótájékoztatóján Roman Mikulec.

Pintér Sándor és Roman Mikulec szlovák belügyminiszter Hercegszántón
Pintér Sándor és Roman Mikulec szlovák belügyminiszter Hercegszántón
Fotó: MTI/Kiss Dániel

A belügyminiszter közösen Hamran István országos rendőrfőkapitánnyal felkereste a szlovák rendőrség magyar-szerb határ védelmében résztvevő tagjait – tájékoztatott a TASR hírügynökség budapesti tudósítója.

Mikulec kijelentette, nem egyszerű a helyzet a magyar-szerb határon, annak ellenére, hogy masszív kerítés védi.

Nagy a nyomás a külső határra, ebben az esetben a szerb-magyar határra, még az ilyen masszív óvintézkedések ellenére sem lehet százszázalékosan megakadályozni, hogy a migránsok átlépjék a határt”

– mondta Mikulec, emlékeztetve, hogy a magyar hatóságoknak idén 260 ezer illegális határátlépést sikerült megakadályozniuk.

A sajtótájékoztatón jelen volt Pintér Sándor magyar belügyminiszter is. Mikulec nagyra értékelte a magyar rendőrséggel való együttműködést, és hozzátette, a schengeni belső határok ellenőrzése korántsem olyan hatékony, mint a külső határok védelme.

Az Európai Bizottságra, a Frontexre (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) és további ügynökségekre is nyomást fogunk gyakorolni, hogy a megoldás ne csupán Magyarország problémája legyen, hanem összeurópai kérdés”

– jelentette ki a szlovák belügyminiszter.

Nemzetközi összefogással eredményesebben és jobban védhetőek a határok - jelentette ki Pintér Sándor magyar belügyminiszter hétfőn a Bács-Kiskun megyei Hercegszántón. Közölte, hogy a déli magyar határszakaszt, egyben a schengeni külső határt jelenleg magyar, szlovák, cseh, osztrák és török rendőrök őrzik.

A határrendészeti feladatok ellátására vezényelt szlovák és magyar rendőröket köszöntve Pintér Sándor elmondta

otthonuktól ugyan távol vannak és áldozatot hoznak, de tudniuk kell, hogy a közrend és a közbiztonság Szlovákiában is szilárdabb akkor, ha a magyar határokat megvédik, és az illegális migrációt visszaszorítják".

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter is köszönetet mondott a határokon évek óta szolgáló rendőröknek. Használható receptnek nevezte, hogy védve a külső schengeni határokat, meg lehet akadályozni a másodlagos, belső migrációt.

Szlovákia október 20-án küldött 40 rendőrt a magyar-szerb határra, hogy segítsenek a magyar hatóságoknak a migrációs nyomás csökkentésében. Mikulec akkor is kijelentette, hogy az illegális migráció megoldása a külső schengeni határ védelme, nem a belső határokon bevezetett ellenőrzések. A szlovák rendőrök vegyesen járőröznek magyar kollégáikkal, kiküldetésük két hónapra szól, utána a belügyminisztérium kiértékeli a helyzetet.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.