2022. április 25., 14:22

Mikulec: Nincs politikai oka a Ficóék elleni eljárásnak. A smer-esek csak magukból indulnak ki

Roman Mikulec belügyminiszter az Expres rádióban beszélt arról, hogy a szlovák kormány kategorikusan visszautasít minden olyan vádat, mely szerint az ellenzéki politikusok ellen zajló eljárásnak politikai motivációja lenne.

Roman Mikulec és Eduard Heger
Fotó: TASR
Olyannak látnak minket, amilyenek ők maguk valójában. Bizonyos mértékig meg is értem a retorikájukat, magukról mégsem mondhatják, hogy azonosulnak azokkal a dolgokkal, amik a (rendőrségi) határozatban vannak. 

- jelentette ki a belügyminiszter.

Kiemelte, az összes korrupciós ügyben számos tanúvallomást rögzítettek. Mikulec szerint Ficóék hiába próbálkoznak azzal, hogy hiteltelenítsék ezeket az embereket, hiszen éppen az ő rendszerük emelte őket fontos pozíciókba.

Arra a kérdésre, hogy a miniszter valóban kért-e információkat a néhai Milan Lučanský rendőrfőkapitánytól, Mikulec igennel felelt, ugyanakkor ebben nem lát semmi kivetnivalót.

Amikor miniszter lettem, számos információ birtokába jutottam arról, hogy számos ügyben nem haladnak a vizsgálatokkal.

Ezek egy részével a rendőrség belő ügyosztályához fordult, másokra pedig az akkori rendőrfőkapitánynál kérdezett rá - mondta. Mikulec azt állíja, egyetlen alkalommal sem kérte ki a folyamatban lévő vizsgálatok nyomozati anyagát, pusztán információt kért a nyomozások aktuális állásáról. Ehhez miniszterként joga volt.

Mikulec tagadta azt a smer-s vádat is, hogy március 30-án titkos találkozóra került volna sor Igor Matovič, Eduard Heger, Hamran István, Jaroslav Spišiak és közte, hogy megtárgyalják Robert Fico és Robert Kaliňák ellen zajló nyomozás eredményeit. A DenníkN ugyanakkor azt írja, a találkozó tényét maga a rendőrfőkapitány, Hamran István is megerősítette.

Mikulec ezzel kapcsolatban kissé árnyaltabban fogalmazott. Szerinte a találkozóra valóban sor került, de nem volt titkos és semmiféle bizalmas információ nem cserélt gazdát. Azon pusztán a rendőrség előtt álló reformintézkedésekről volt szó.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.