2021. október 6., 17:43

Mikulec nem zárja ki, hogy Hamran István rendőrfőnök marad

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy Hamran István ideiglenes rendőrfőkapitány fogja a jövőben is betölteni ezt a pozíciót. Ezt a Központi Válságstáb ülése után jelentette ki szerdán. Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét sem, hogy más nevek is szóba kerülnek majd az új rendőrfőnök-választással kapcsolatban.

Stefan Hamran
Fotó: TASR

A tárcavezető a megbízott rendőr-főkapitánnyal való közös munkát jónak nevezte. A jövőben ennek a pozíciónak a betöltésénél ismét a belügyminiszteré lehet a döntő szó.

A rendőrfőnök és az Ellenőrzési Szolgálat vezetőjének kiválasztására vonatkozó módosító javaslat a következő parlamenti ülésen lesz napirenden.

Ha azt mondjuk, hogy a miniszternek kellene felelősséget vállalnia a rendőrfőnökért és rajta keresztül a rendőri egységekért is, akkor legitim a kérdés"

- jegyezte meg Mikulec, aki üdvözölné, ha a belügyminiszter indoklás nélkül hívhatná vissza a vezető állami tisztviselőket.

Ez a lehetőség 2019-ig is törvénybe volt iktatva, ekkor azonban az előző koalíció módosította a jogszabályt. Ez vezetett sok mai problémához"

- tette hozzá. Néhányan Mikulec szerint "bebetonozták" a pozíciójukat annak ellenére, hogy az ismert információk alapján már nem lett volna szabad megtartaniuk azt.  

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!