2021. szeptember 10., 11:16
Frissítve: 22:20

Mikulec miniszter marad, harmadszor is elnapolták a leváltásáról szóló ülést

A Smer-SD Roman Mikulec (OĽANO) leváltására tett harmadik próbálkozása sem járt sikerrel. A pénteki rendkívüli ülésen nem volt elég képviselő ahhoz, hogy a parlament határozatképes legyen. A képviselők a témát a rendes parlamenti ülésre halasztották, amely szeptember 16-án kezdődik.

Roman Mikulec
Fotó: TASR
Roman Mikulec belügyminiszter

A koalíció előre jelezte ezt az eljárását. A képviselők hasonlóképp jártak el az előző két próbálkozás idején is, júliusban és augusztusban, amikor az ellenzék beadta a miniszter leváltásáról szóló indítványát.

A parlament az egyik ilyen ülésen sem volt határozatképes. A Smer-SD bírálta az indítvány akadályozását. A koalíció ugyanakkor azzal érvel, hogy nem akar részt venni ezen a Smer-SD által szervezett színházi előadáson.

A Smer-SD képviselőin kívül az indítványt a Tomáš Tarabához közeli képviselők is aláírták, ahogy Martin Čepček is, aki nemrég távozott az OĽANO frakciójából.

Az ellenzék képviselői több okból akarják leváltani Mikulecet: szerintük ő felelős a belügyi tárcán és a rendőrségen belül kialakult helyzetért, ezenkívül korrupcióval gyanúsítják, illetve azt állítják, hogy Mikulec többször is találkozott a lakásán Matej Z-vel, a pozsonyi Takáč-banda egyik tagjával, akivel vallomásokról egyeztettek. Az ellenzék azt is felrója a miniszternek, hogy leállította a Matej Z. és két másik tanú ellen irányuló rendőrségi akciót.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) pénteken elfogta Matej Z.-t és átadták a bazini Speciális Büntető Bíróságnak, amely elrendelte a letartóztatását. Augusztus 11-én a Pozsonyi III. Járásbíróság adott ki ellene európai elfogató parancsot .
Az ellenzéki képviselők szerint az, hogy a Főügyészség (GP) ejtette a vádat Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt igazgatója ellen, a büntetőeljárás manipulációjának a bizonyítéka. Azt állítják, hogy a politikai felelősséget ezért a belügyminiszternek kell vállalnia. Az indítvány előterjesztői szerint Mikulec politikai utasításra koordinálta Pčolinský letartóztatását és megvádolását.

Ľuboš Blaha, a Smer-SD képviselője szerint a leváltásról szóló ülés elnapolása a szlovák alkotmányos rend megtiprását jelenti, és egy olyan precedens megteremtését, amely alapján a következő kormány ugyanezeket az eszközöket használva szabotálhatja a rendkívüli üléseket. Az ülés állandó elnapolásával a koalíció próbálja elkerülni a problémákat. A vitát szerinte azért akarják későbbre halasztani, hogy a megfogalmazott témák aktualitásukat vesszék.

Az OĽANO mozgalom cirkuszi előadásnak nevezte az ellenzék indítványát. Michal Šipoš, a párt frakcióvezetője bírálta, hogy az ellenzék több képviselője nem volt jelen a pénteki ülésen, miközben ennek összehívását kezdeményezték.

Ez szerinte annak a bizonyítéka, hogy az egészet nem gondolják komolyan, és csak szerepelni akarnak. Megismételte: nincs olyan releváns indok, amely miatt Mikulecnek távoznia kellene, és az egész frakció támogatja őt.  

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.