2021. április 18., 13:50

Mikor nyissanak az iskolák?

Szlovákiában és Romániában vannak a leghosszabb ideje zárva az iskolák az EU-ban - állítja Tomáš Erik (Hlas-SD) ellenzéki képviselő.

Fotó: TASR
Branislav Gröhling (SaS) és Erik Tomáš (Hlas-SD)

A TA3 hírtelevízió Politikában című vasárnapi vitaműsorában az ellenzéki honatya azzal is megvádolta a kormányt, hogy a gyerekeket túszul ejtették a járvány idején. Úgy vélekedett, hogy az oktatási intézmények megnyitása koordinálatlanul történik, nincsen egységes rendezési terv, beleértve az iskolai teszteléseket is. Bizonyos iskolákban elvégezték ugyan a gargalizáló teszteket, de számos helyre a tesztek nem érkeztek meg.

Vitapartnere, Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint az iskolák igazgatóin múlik, mennyi gargalizáló tesztet rendelnek és a pedagógusok második oltását sem fékezi semmi. A gondot a diákszállások kinyitása jelenti. Jelenleg ez úgy működik, hogy az egészségügyi szakok internátusaiban egy diák jut egy szobára. A terv az, hamegnyílnak a középiskolák, egy szobában két diák lehet.

Erik Tomáš azt is nehezményezte, hogy az új kormányban mindenki a saját helyét foglalta el, és az SaS miniszterei továbbra is meghunyászkodnak Igor Matovič előtt, noha ő már nem miniszterelnök. Pártja nem szavaz bizalmat az újonnan felállt kormánynak, mivel Igor Matovič továbbra is úgy viselkedik, ahogy korábban, tehát nem fog változni semmi, ezért ragaszkodnak az előrehozott választások kiírásához.

Gröhling szerint az SaS értelmes kompromisszumot kötött, amikor teljesült a feltétele, hogy a miniszterelnök mondjon le, ezért visszatért a kormányba és egyúttal lezárta a múltat, hogy előrenézhessen és az esetleges kritikákat a koalícióban fogja megvitatni.

Az ellenzéki képviselő egy kérdésre válaszolva lehetségesnek tartotta, hogy egy új választások nyomán felálló kormányban az ellenzéki pártok és néhány jelenlegi kormánypárt együtt foglalnának helyet.

Sok alternatív megoldás kínálkozik. Az SaS és a Hlas-SD között nagyok az ideológiai különbségek" 

- jegyezte meg.

Gröhling azt hangoztatta, hogy az emberek nem felejtik el a múltat és egy esetleges választás során egészen más eredmény születhet, mint amit a közvéleménykutatások jelenleg mutatnak.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!