2021. december 2., 14:23

Miért és kinek segít a koronavírus elleni harmadik oltás?

Számos vélemény jelent meg a koronavírus elleni oltás harmadik adagjának szükségessége kapcsán, de tudjuk, Szlovákiában még sok probléma van azzal is, hogy a lakosság jelentős hányada még az első két adagot sem vette fel. Nézzük meg, kinek is ajánlott!

koronavírus, COVID-19, oltás, vakcina, öregotthon, Kassa
Fotó: TASR
Szombaton Nyitrán a Slančíková utcai oltóközpontban 8 és 13 óra között lehet felvenni az oltást, a vágsellyei poliklinika épületében pedig vasárnap, 8 és 15 óra között

A DenníkN egy összeállítást készített ennek kapcsán, amelyben kitér arra, a megkérdezett szakemberek szerint a legnagyobb védelemmel azok rendelkeznek, akik idén már átestek a koronavíruson, majd azóta már kétszer be is oltatták magukat. Esetükben ún. hibrid immunitás alakult ki, amely a legerősebb védelmet jelenti, ha az oltás óta nem telt el hosszabb idő.

Tegyük hozzá, a harmadik oltást leginkább azoknak javasolják az egészségügyi szervek és a szakemberek, akik már elmúltak 55 évesek, s a második oltás (vagy az egyadagos oltás esetében az első vakcina) beadása óta eltelt fél év. Ebben az esetben a polgárok sms-ben értesítést kapnak arról, hogy regisztrálhatnak a harmadik oltásra. Szerdáig 415 ezer személy kapta meg a harmadik oltást, de a közzétett információk szerint már 750 ezren regisztráltak a rendszerben.

Az érdeklődők a www.korona.gov.sk vagy a https://vakcinacia.nczisk.sk/oldalon regisztrálhatnak a váróterembe, majd konkrét időpontot kapnak, ezzel elkerülhetik az oltóponton való várakozást. A jelentkezés megkönnyíti az oltás szervezését és a vakcinák kiszállításának megtervezését. Regisztráláskor a megyét és a járást kell megjelölni, ahova oltásra jelentkezik az adott személy. Több járást is meg lehet jelölni, úgy nagyobb az esély korábbi időpontot kapni. 
A regisztrálás ügyében a minisztérium ügyfélközpontját is fel lehet hívni a 0800 174 174 számon, külföldről a +421 222 200 910 vagy a 02/32 35 30 30-as telefonszámon. Ezt a lehetőséget azoknak ajánlják, akik nem tudnak elektronikus úton regisztrálni. A minisztérium emlékeztetett, hogy az ügyfélközpont kapacitásai végesek, ezért nehéz odatelefonálni.

Ami a szakemberek véleményét illeti, azt javasolják, hogy aki még tavaly lett koronavírusos, a járvány első hullámában, majd beoltatta magát, de azóta eltelt fél év, ugyancsak ajánlott számára a harmadik oltás, mert a szervezetében az ellenanyag már nincs olyan erősen jelen.

A harmadik adag vakcina kapcsán a DenníkN által megkérdezett Vladimír Leksa, a Szlovák Tudományos Akadémia immunológusa nem gondolja, hogy ilyen esetekben túlstimulálná az adott személy a szervezetét a vírus ellen, mert más esetekben is használnak harmadik adag vakcinát.

Aki pedig még nem döntött, annak ajánlott az ellenanyag jelenlétét vizsgáló vérvizsgálat elvégzése.

Összegzésként tehát elmondható, a harmadik oltást leginkább a veszélyeztetett korosztály, az 55 év felettiek számára javasolják első körben, de fiatalabbakat is oltanak, ha az oltóközpontok kapacitása engedi.

A harmadik oltás, a vizsgálatok alapján, 95 százalékban segíti a vírus elleni védekezést, vagyis a súlyos lefolyás kiküszöbölését.

S a szakemberek minden olyan személynek ajánlják, aki már egy éve vagy régebben esett át a betegségen és két vakcinát már megkapott, mert az ő ellenálló-képességüket jócskán javítja. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!