2021. február 28., 16:49

Miért éppen Szlovákiában halnak bele legtöbben a járványba?

Hiába próbálok magyarázatot találni arra, miért Szlovákiában van jelenleg a legtöbb coviddal fertőzött beteg és halott a világon?!

Fotó: MTI

És miért van Szerbiában jóval kevesebb fertőzött és halott?! Évek óta rendszeresen hónapokat töltök Szerbiában, Vajdaságban. Tudni kell az ottani emberekről, hogy minden névnapot, születésnapot közösen, nagy létszámú közösségben megünnepelnek, most is, nem foglalkozva a coviddal. Hetente piacokon vásárolnak, templomi keresztelőkön vesznek részt, a gyerekek bölcsödébe, óvodába, iskolába járnak. Az emberek munkába járnak, a pszichológusok tréningeket tartanak.

Viszont nincsenek tömeges heti tesztelések, nem járnak nagy plázákba vásárolni.

Azonban február végéig közel egy millió embert beoltottak, vajdasági barátom választhatott a kínai, orosz és Pfizer vakcina között. Szerbia nem tagja az Európai Uniónak. Szerbiában hozzánk képest viszonylag nagy a szegénység, alacsonyak a nyugdíjak, mégsem alakult ki olyan súlyos, sok áldozatot követelő járványhelyzet, mint az olasz Bergamóban vagy Szlovákiában.

Vajdasági barátaim szerint, ha Szerbiában élnék, koromat tekintve február végén megkaptam volna a Covid elleni oltást. Így viszont Szlovákiában lehet meg sem élem az oltásomat, amíg sorra kerülök. Vagyis szerintem nem a tesztelésre kellett volna ennyi időt és pénzt áldozni, hanem az emberek beoltására.

Sok ártatlan ember halála szárad azok lelkén, akik csak magukkal törődtek, de nem Szlovákia lakosainak életével.

A felelősök tudták már egy évvel ezelőtt, hogy mire lesz szükség. Építhettek volna ideiglenes kórházakat, elég lett volna a kínai mintát követni, ahol hetek alatt felépítették ezeket a kórházakat. Előre biztosítani kellett volna a hiányzó egészségügyi dolgozókat, akár dupla fizetéssel is, akiket fel kellett volna készíteni a betegek gyógyítására, a gépi eszközök szakszerű kezelésének elsajátítására.

Nem fordulhatott volna elő, hogy olyan kórházba szállítják a Covidos fiatatal betegeket, ahol egy lélegeztetőgép sem volt. A fiatal betegek nagy része a felkészületlenség miatt halhatott meg. Még szerencse, hogy a brexit mellett döntő Egyesült Királyság február végére már közel 21 millió lakosát beoltotta.

Tragikusan szánalmas, amikor Szlovákiában közzé merik tenni, hogy  háromezer embert oltottak be egy nap alatt harmincezer helyett.

Megrázó, hogy a jelenlegi helyzetben úgy kéregetik más országoktól ezresével az oltóanyagot. Vajon a kis mennyiségű anyag kinek lesz elég, kiknek adják oda? Vagy az illetékes, felelős döntéshozók azt gondolják, hogy az oltás befejezéséig még többen meghalnak, és kevesebb oltóanyagra lesz szükség.

Ki kárpótolja a sok ártatlan ember haláláért a hozzátartozókat?

Senkiben nem vetődött fel, hogy felelősségre vonják azokat a munkájukat elvégezni képtelen, tehetetlen, alkalmatlan, politikai lepel mögé bújt személyeket, akik miatt ártatlan emberek haltak és halnak meg?

A felelősök azt hiszik talán, mindez feledésbe megy. Hisszük, hogy nem, mert az ártatlanul meghaltak családjai soha nem felejtenek. Mint ahogy az első és a második világháborúban odaveszett emberek hozzátartozói, leszármazottai sem.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.