2020. július 29., 18:43

Mičovský: Nagyra értékelem az Állami Erdők új vezetőségének hozzáállását

Ján Mičovský földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nagyra értékeli az Állami Erdők új vezetőségének fakereskedelemmel kapcsolatos hozzáállását. Ezt a szerdai sajtótájékoztatóján közölte. 

Fotó: TASR

Matej Vigoda, az Állami Erdők új vezérigazgatója szerinte megfelelő üzletpolitikai változtatásokat eszközöl az állami vállalaton belül azzal, hogy a vállalat szerződéseinek sorozatos felmondása mellett döntött. A miniszter nagyra értékelte, hogy az új vezetőség elállt a kétes kereskedőkkel kötött szerződésektől is.

„Az Állami Erdők a szlovák erdőgazdálkodás zászlóshajójaként jelentős átalakulás előtt állnak, amely hivatalosan jövő év január 1-jén indul meg” – közölte a miniszter.

Megjegyezte: a faanyag az egyetlen olyan árucikk, amely bevételt jelent az Állami Erdők számára. Az agrártárca vezetője ezen szeretne minél előbb változtatni.

Vigoda elmondta: rossz alapokra nem lehet semmi újat és jót építeni. „Az egész problémakörnek két szintje van. Az egyik, hogy ma már nem tudjuk kideríteni, hogy milyen alapon kötötték meg ezeket a szerződéseket, és alapos okunk van megkérdőjelezni ezek megkötési módjának helyénvalóságát” – közölte az igazgató. Hozzátette: ezekhez a vitatható szerződésekhez később további szerződéskiegészítések és újabb szerződések kapcsolódtak.

„Ami a másik okot illeti, a szerződéskötések időközben nem vették figyelembe a fakitermelés mértékének változását. Az elmúlt évtől kezdve napjainkig 600 000 köbméterrel csökkent a kitermelés” – így Vigoda.

A szerződések szerinte csak részben voltak erre tekintettel, az Állami Erdők pedig így nem tudták teljesíteni a kötelezettségeiket.

A miniszter kétes kereskedőkről szóló kijelentéseitől a fafeldolgozók elhatárolódtak. Arra figyelmeztettek, hogy ők nem valamiféle kétes kereskedők. „A nehezen megszerzett faanyag feldolgozásával hozzáadott értéket teremtünk a szlovák gazdaság számára és több mint 40 000 embernek adunk munkalehetőséget” – jegyezte meg Karol Vinš, a Fafeldolgozók Szövetségének elnöke. A fafeldolgozók szintén elutasítják a szerződések felbontásával kapcsolatos „inkompetens” döntéseket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.