2021. április 24., 13:47

Mi vár ránk hétfőtől? Kávé a teraszon, több szabadság... Összefoglaltuk a lényeget!

Április 26-tól még szabadabban lélegezhetünk. A kedvező járványügyi mutató miatt további enyhítésekről döntött a kormány. Kérdezz-felelek formájában íme legfontosabb tudnivalók egy csokorba kötve.

edzőterem
Fotó: pixabay.com

Mi nyit ki hétfőtől?

Az országos tisztifőorvos engedélyezte a fitnesztermek működését és az éttermek külső teraszainak kinyitását.

Április 19-től pedig már kinyithattak a boltok, a szolgáltatások és a templomok. Szlovákia a Covid-automata szerint egyelőre a bordó fázisban marad, annak ellenére is, hogy a járványmutatók szerint már a pirosban lehetne, ami még nagyobb lazításokat tenne lehetővé. A szakértői konzílium tagjai ugyanis azt tanácsolták, várjunk még 7 napot, hogy kiderüljön, rontott-e járványhelyzeten a mobilitás növelése és hogy ne kelljen ismét bezárni a boltokat.

Érvényben marad-e a 20-00 óra utáni kijárási tilalom?

Igen. Este 8 után csak kivételes esetekben hagyhatjuk el otthonunkat – munka, orvoslátogatás, kutyasétáltatás, közeli hozzátartozóról való gondoskodás címén.

Hogyan ülhetünk be az étterembe?

A Közegészségügyi Hivatal rendelete alapján hasonló feltételek mellett, mint tavaly, az első járványhullám idején.

Ján Mikas tisztifőorvos elmondta, az asztalokat egymástól 2 méteres távolságra kell elhelyezni és a teraszok két oldalának nyitottnak kell lenniük.

Továbbra is kötelező a maszkviselés, amennyiben éppen nem fogyasztunk, mivel ilyenkor 5 méternél közelebbi távolságban vagyunk egymástól.

Ülhetünk teraszokon nagyobb társaságokban is és nem csak családi körben?

Mikas olyan értelemben nyilatkozott, hogy igen. A gyakorlat ugyanis megmutatta, hogy nehéz ezt csak a családtagokra limitálni.

Továbbra se szabad azonban gyülekezni, egyszerre maximum 6 ember találkozhat.

Milyen feltételek mellett tornázhatunk az edzőteremben?

A járványügyi szakemberek szerint a fitnesztermek kockázatos környezetnek számítanak a vírus terjedése szempontjából, ezért egyszerre csak 6 fő tornázhat.

Minden személyre 15 négyzetméternyi területnek kell jutnia.

Tornázás közben nem kötelező maszkot viselni, de szükség van a 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményre.

Hogy lesznek nyitva az iskolák?

Elindul az ún. regionális szemafor. Eszerint az adott járás besorolása lesz a mérvadó.

A bordó (22 van belőlük) járásokban csak az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatai, 8. és 9. osztályai, valamint a középiskolák végzős osztályai lehetnek nyitva. A piros (52 ilyen van) járásokban az alapiskola minden osztálya nyitva lehet. A rózsaszínűekben pedig, melyekből jelenleg még csak 5 van, a középiskolák minden osztálya is. Jelenléti oktatás esetén nyitva vannak az iskolai étkezdék és napközi otthonok is.

Mit kell a gyereknek magával vinnie az iskolába?

Az iskolákban a gyerekeknek és a tanítóknak nem kell reszpirátort hordaniuk, elegendő az egyszerű szájmaszk. Hatéves korig még az sem kötelező. 10 éves korig nem kell tesztre sem járniuk. 

Az 5. évfolyamtól kezdődően viszont 7 napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztre van szüksége  a diáknak és az egyik szülőjének.

Lehetséges a kollektív sportolás beltérben és a szabadban is?

Igen. Hat fős csapatok edzhetnek együtt, egy tréner felügyelete mellett. Nincs szükség tesztre.

Hol mindenütt lesz szükséges a negatív teszteredmény?

Hét napnál nem régebbi antigén, illetve PCR-tesztre lesz szükség a bordó járásokban, ha boltba (nem élelmiszer) megyünk és ha szolgáltatásokat vagy éttermet keresünk fel. A szállodákban maximum 72 órás teszteredményt kell felmutatni. A munkában is teszteredményre van szükség (regionális szemafor alapján, vagyis sok járásban ez lehet legfeljebb 14 napos is).

Templomban és a természetben nincs szükség teszteredményre.

Mikortól lazítanak még jobban?

A konzílium és a kormány azt avizálták, hogy ha nem nő a reprodukciós szám és a fertőzöttek száma a kórházakban, akkor már május elejétől további enyhítések jöhetnek.

Ha a jelenlegi Covid-automata lapján történne ez, akkor kinyithatnának a mozik és színházak is. Az illetékesek azonban a rendszer változtatásán dolgoznak és még nem világos mi és mikortól lépne érvénybe.

Át lehet menni egyik járásból a másikba?

Igen. De csak munka, üzletlátogatás vagy természetjárás céljából.

Vannak előnyeik azoknak, akik már beoltatták magukat?

Igen. Aki négy héttel van az AstraZeneca első adagja után, vagy két héttel a Pfizer vagy Moderna második adagjának beadása után, már nem köteles teszteltetni magát.

Ugyanez vonatkozik azokra is, akik kevesebb, mint 180 nappal ezelőtt átestek a covidfertőzésen és 14 nap már eltelt a védőoltás első adagjának beadása után. Azok is előnyöket élveznek, akiket már beoltottak és külföldre utaznak. Nem kell karanténba vonulniuk, mert azonnal elmehetnek PCR-tesztre, ha  EU-tagállamból térnek haza. Ha ez negatív eredményt hoz, nem kötelező a karantén.

Április 28-ig azonban továbbra is tilos külföldi szabadságra utazni!

Mi változik az oltások terén?

Az egészségügyi miniszter szerint a jövő héttől reálissá válhat, hogy az is védőoltáshoz jusson, aki 70 évnél idősebb hozzátartozóját kíséri el a védőoltásra.

Ettől azt remélik, hogy a fiatalok motiválni tudják az időseket az oltásra. Az még kérdéses, hogy mindketten a Pfizer/Moderna vakcinát kapnák-e, melyekre jelenleg a 60 év felettiek jogosultak. Pár héten belül viszont jelentős mennyiségben, 2,2 millió adag ilyen vakcina érkezik, ezért hamarosan megnyithatják a várótermet a 18 pluszosok számára is és a vakcinaválasztás is valósággá válhat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!