2020. január 1., 08:00

Mi vár ránk 2020-ban? Ünnepek és szünidők az újévben

Január 1-jén érdemes kicsit áttekinteni az előttünk álló évet. Vegyük elő a naptárunkat és jelöljük be a szabadnapokat, amikor az állami vagy egyházi ünnepek miatt nem kell munkába menni, s akár már tervezhetjük is rájuk a programokat. Idén szökőév van, vagyis február 29 napos, és pont ezen napon lesznek nálunk a parlamenti választások.

Fotó: TASR

2020-ban 11 szabadnap vár ránk, ebből 4 hétvégére esik.

Az első ma van, január 1-jén, amikor nemcsak az újévet köszöntjük, hanem ez a Szlovák Köztársaság megalakulásának napja is. Január 6-án (hétfő), vízkereszt vagy háromkirályok ünnepén szintén munkaszüneti napot élvezhetünk.

A következő szabadnapokra egészen április várni kell. Április 10-én nagypéntekkel kezdődik a munkaszünet és április 13-al, húsvéthétfővel végződik.

Májusban szintén 2 napunk lesz szabad. Ráadásul mindkettő, május 1 és május 8 is, péntekre esik, ami kitűnő alkalmat szolgáltat arra, hogy hosszú hétvégés programot szervezzünk.

Július 5-én Szent Cirill és Metód ünnepe az idén vasárnapra esik, a másik nyári ünnep, az Sznf évfordulója pedig augusztus 29-én szombatra.

Szeptemberben jobban járunk, mert szeptember 1-je, a szlovák alkotmány napja és szeptember 15-e, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepe is keddi napra esik.

November 1-je, mindenszentek napja az idén vasárnapra esik, november 17, a bársonyos forradalom ünnepe viszont keddre.

Az év végi ünnepek idén decemberi 24-én, a csütörtökre eső szentestével startolnak, amit pénteken és szombaton, vagyis december 25-én és 26-án két karácsonyi ünnep is követ.

Szünidők

A tanuló ifjúság számára február 3-a (hétfő) lesz az első szünidei nap, ami a félévi bizonyítványosztás követi, s amit a diákok csak félévi szünetnek hívnak.

Tavaszi szünetre elsőként Pozsony, Nyitra és Nagyszombat megye iskolásai vonulhatnak, mégpedig február 17 és 21 között. Őket február 24-től február 28-ig a besztercebányai, a zsolnai és trencséni kerületben lakó gyermekek követik. Március 2 és 6 között pedig a Kassa és Eperjes megyében lakó gyermekek vakációzhatnak.

A húsvéti ünnepek miatt a gyerkőcök április 9-től 14-ig (csütörtöktől keddig) lesznek otthon.

A nyári szünidő szokás szerint július 1-jén kezdődik és augusztus 31-ig tart.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!