2022. november 11., 15:09

Mi lesz, ha elmegy kétezer orvos? Az egészségügyi miniszter szerint még van idő...

Ezekben a percekben is zajlik a Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter visszahívása miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülés.

Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR

Hamarosan itt van december, egyelőre úgy tűnik, kétezer, felmondását korábban benyújtott kórházi orvos felmondási ideje jár le. Ennyi orvost sehonnan sem lehet hirtelenjében szerezni, így azok bérharca akár az összeomlás szélére is sodorhatja a hazai egészségügyet.

A tárcavezetőt a Nový čas napilap kérdezte arról, mik a tervei, ha 2000 orvos kivonul a rendszerből. Lengvarský elmondta, a bérek kérdése az, amiben nem tudtak megegyezni. A minisztériumot ugyanis kötik a költségvetés adta lehetőségek, ami fölé nem mehetnek. Elmondta, a tárgyalások jelenleg is zajlanak, illetve találkozott az orvosi karok dékánjaival, hogy az orvostanhallgatók számának emeléséről döntsenek.

A miniszter elmondta, elküldték tervezetüket a orvosszakszervezet vezetőinek, most a válaszukra várnak. Azt elismerte, hogy a frusztráció az egészségügyi rendszer állapotával szemben érezhető, hiszen évtizedek óta nem kezelték az ágazat problémáit.

Lengvarský maga is tisztában van vele, 2100 orvos nélkül nem működhetnek a hazai kórházak. "Nem működhetnek olyan rendszerben, amilyenben eddig. Ha ez megtörténik (t. i. az orvosok tényleges távozása – a szerk. megj.) senki sem gondolja, hogy a kórházak túlélnek 2000 orvos nélkül. Tárgyalunk a kórházak vezetőivel. Néhány esetben sor került a felmondások visszavonására, de a helyzet még mindig komoly. Bízom benne, hogy a megegyezés mégiscsak létrejön, és a betegek nem kerülnek veszélybe" – mondta.

A miniszter feladatul adta a kórházigazgatóknak, hogy készítsenek válságterveket, melyeket azonban nem akar előzetesen medializálni, hogy ne borzolja feleslegesen a kedélyeket.

A sajtóban több olyan hír is megjelent, hogy a kismamák külföldön keresik a szülési lehetőségeket. A miniszter azonban elmondta, a szülés a sürgősségi ellátás körébe tartozik, így azt nem érintheti az orvosok felmondása.

Azzal a tárcavezető is tisztában van, a külföldi segítség, vagy a katonaorvosok civil kórházakba vezénylése nem jelenthet megoldást, mivel külföldön sem tudnak ennyi orvost nélkülözni, katonaorvosból meg eleve kevés van, és ők már egyébként is kórházakban dolgoznak.

A miniszter elmondta, bírja Eduard Heger kormányfő bizalmát, aki nem kéri a távozását, ő maga pedig egyelőre nem készül lemondani, mert először a válsághelyzetet kell megoldani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.