2020. december 11., 18:52
Frissítve: 23:36

Mi jöhet még?! Kijárási korlátozás bevezetését javasolja a járványügyi bizottság

Kijárási korlátozás bevezetését javasolja a járványügyi bizottság a központi válságstábnak. Az intézkedés hasonló lesz ahhoz, mint amilyen az egész országra kiterjedő tesztelés előtt volt érvényben. 

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Csak munkába lehet majd utazni vagy például élelmiszerboltba menni. A szigorítás oka, hogy nagyon súlyos a járványügyi helyzet, és egyre több a kórházi ápolásra szoruló beteg

- nyilatkozta Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a kormány járványügyi bizottságának ülése után.

Az egészségügyi tárca vezetője azt mondta, a kormány döntésétől függ, hogy mikor szigorítják az intézkedéseket.

Minél később vezetjük be a korlátozásokat, annál később fog javulni a helyzet"

- mondta, és hangsúlyozta, hogy a járványügyi bizottság csak tanácsadó testület.

Krajčí elmondta, a korlátozás nem fogja érinteni azokat, akik teszteltetik magukat. A természetjárás csak a járáson belül lesz megengedett.

A miniszter közölte,

minden ötödik beteg, aki kórházba kerül, belehal a COVID-19-be. A fertőzést gyakran a kórházban vagy a szociális intézményben kapják el az emberek.

A reprodukciós ráta 1,35-re nőtt. 1848-ról 2130-ra emelkedett a kórházban ápolt betegek száma. A fertőzöttek számának növekedési üteme az elmúlt héten 32 százalékos volt. Trencsén megyében a legrosszabb a helyzet. Komoly gond van Nagyszombat és Pozsony megyében is. Kassa megyében a legjobb a járványügyi helyzet. A Trencséni, a Vágbesztercei és a Puhói járásban komoly gond van, a 65 év feletti fertőzöttek száma is egyre emelkedik. Krajčí elmondta, van elég kórházi ágy és egészségügyi felszerelés.

Hozzátette,

egyre több, egészségügyi dolgozó van karanténban, péntekig 2917-en voltak ilyenek. 2180 beteget kezelnek kórházban. Szlovákiában 1433 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe. A kórházi halálozási arány meghaladja a 20 százalékot. Az elmúlt három nap alatt az átlagos esetszám meghaladta az 5000-et.

Krajčí hozzátette, a mobil tesztelőpontok kapacitása továbbra is növelhető. Rendelési rendszert akar bevezetni ezekben. Közölte, hogy körülbelül 3,5 millió darab teszt áll még rendelkezésre.

Az egészségügyi minisztérium meghatározott körülmények között lehetővé akarja tenni, a látogatást a kórházakban és a szociális intézményekben, de hozzátette, meg kell határozni a családi látogatások kritériumait is, a feltétel a tesztelés lenne.

A teljes lezárás a járványügyi bizottság javaslata értelmében január 10-ig lenne érvényben, de ez a dátum még nem végleges. Az egészségügyi tárca közölte, a cél az, hogy javuljon a járványügyi helyzet. A bizottság szerint az lenne ideális, ha mindenki a legszűkebb családi körben töltené a közelgő ünnepeket, azokkal, akikkel egy háztartásban élnek.

A miniszter azt is javasolta a munkáltatóknak, hogy tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.