2022. május 11., 15:59

Merkely Béla szívgyógyászt díszdoktorává avatta a Nagyszombati Egyetem

A Nagyszombati Egyetem díszdoktorává avatta Merkely Béla kardiológust, a budapesti Semmelweis Egyetem rektorát.

Rektor úr
Fotó: Facebook
Merkely Béla

A Te Deum hangjai is felhangzottak azon az ünnepi szentmisén, amely után Merkely Béla kardiológus, a budapesti Semmelweis Egyetem rektora átvehette a 30 éve alapított Nagyszombati Egyetem Pázmáneum aulájában a neki megítélt dísztoktori címet.

Merkely professzor a szívelégtelenségek nem gyógyszeres kezelése, az invazív és nem invazív képalkotási vizsgálatok alkalmazása, a szívritmuszavarok és az akut koszorúér-szindrómák gyógyítása és sportkardiológia terén szerzett érdemeket.

Az általa vezetett Semmelweis Egyetem az 1635-ben alapított nagyszombati egyetem jogutódja.

Nem feledkezünk meg egy pillanatra sem a történelmi gyökereinkről. A szenátusi teremben látható Pázmány Péter és Mária Terézia tekintete alatt hozzuk meg a jövőnk szempontjából fontos döntéseket."

-  mondta beszédében a kitüntetett.

Matúš Demko, a Nagyszombati Egyetem nyilvánossággal való kommunikációval megbízott vezetője (PR) az intézmény jelentőségét méltatta, amiről az egyetemen tanulmányait folytató 5202 hallgató és a tavalyi év során oklevelet szerzett 1330 abszolvens is tanúskodik.

Az egyetem rektora, René Bílik elmondta, hogy a korábbi hónapok a koronavírus-járvány és a távoktatás jegyében folytak, míg a jelent a főiskolai törvény módosítása körüli küzdelem tölti ki, amikor meg akarják őrizni a főiskolák és egyetemek önigazgatását az állam központosító törekvései ellenében. Szerinte a nemrég elfogadott kompromisszumos törvény sem oldja meg a bajokat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.