2021. november 18., 16:22

Mennyivel emelkedik a nyugdíj és az anyasági? Mutatjuk!

Az év eleje nemcsak áremelkedést hoz általában, hanem a szociális juttatások növekedését is. Magasabb lesz a nyugdíj, több pénz jut a kismamáknak, emelkedik a minimálbér. Lássuk, mire számíthatunk!

nyugdijas
Fotó: unsplash.com

A nyugdíjba vonulás korhatárát már egy táblázat rögzíti. Változás annyiban lesz, hogy a nyugdíjkorhatár elérése indok lehet a felmondásra. De csak abban az esetben, ha az illető teljesíti a nyugdíj elismeréséhez szükséges feltételeket.

Januártól szokás szerint valorizálják a nyugdíjat. Újdonság, hogy idén már csak az ún. nyugdíjas infláció szerint történik ez.

A nyugdíjasok háztartásainak kiadásai év közben 1,3 százalékkal emelkedtek, és éppen ennyivel emelkedik a nyugdíjak összege is 2022-ben.

A nyugdíjemelés továbbra is automatikus, nem kell azt kérvényezni a Szociális Biztosítónál.

Magasabb lesz a baleseti járadék is, mégpedig 1, 6 százalékkal. Ugyanennyivel növekszik az egyszeri kártalanítás, a gyógyulásra fordított összegek megtérítése és a temetési költség összege is.

A gyermekgondozási díj (anyasági) maximális összege 1 700  euró lesz.

A 30 napos hónapokban 1 676,30  euró, a 31 napos hónapokban 1 732,10  euró.

A legkisebb bérezésű emberek jövedelme, vagyis a minimálbér  646  euróra nő, ami 525,55  nettó bért jelent.

A munkaügyi tárca más újdonságokkal is készül. Ezek egy része áprilistól lép érvénybe. Ilyen a hosszabb védettségi idő a várandós nők részére. Míg eddig az volt az anyasági díj feltétele, hogy a nőnek még a munkavégzése idején kellett teherbe esnie, ezentúl ha annak befejezését követően 6 hónapon belül esik teherbe, akkor is jogosult lesz rá. A változtatás célja, hogy a terhességi, illetve anyasági díj biztosítva legyen a nő számára akkor is, ha a munkavégzés befejezését követő 180 napon belül esik teherbe.

Áprilistól érvénybe lép a táppénz (betegsegély) elektronikus igazolása. Az orvos elektronikus formában is igazolhatja, hogy a beteg táppénzre szorul. Ezzel rengeteg adminisztratív teher leesik a biztosítottak, a Szociális Biztosító, az orvosok és a munkáltatók válláról, eltűnnek az 5 részes nyomtatványok.

Végezetül a dolgozó nyugdíjasok számára is van egy jó hírünk. Nekik is járni fog a táppénz.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!