2022. április 2., 12:19

Mennyit költhetnek a pártok és a jelöltek az őszi választások előtt?

Az ősszel esedékes összevont önkormányzati választás kiadásaival kapcsolatos tudnivalókat tett közzé a belügyminisztérium.

megyei választások 2017
Illusztrációs felvétel
Fotó: Rózsár Vince

A szaktárca tájékoztatása szerint a politikai pártok 1,5 millió eurónyi összeget használhatnak fel a kampány során.

A jelöltek esetében ugyanakkor a megpályázott pozíció a mérvadó a felhasználható pénzösszeg meghatározásakor.

Amennyiben a jelölt megyeelnöki pozícióért indul harcba - a pozsonyi és a kassai főpolgármesteri posztját is beleértve -, legfeljebb 250 ezer eurót költhet a kampányra.

Egy párt legtöbb 1,5 millió eurót használhat fel a választási kampányra,

függetlenül attól, hogy a helyi, a megyei, vagy mindkét önkormányzati választásra állított-e jelöltlistát. „Minden egyes politikai párt külön-külön folytathatja választási kampányát, attól függetlenül, ha esetleg koalícióban is indul. Ez azt jelenti, hogy koalíció esetén is 1,5 milliós keret áll rendelkezésére minden egyes politikai szubjektumnak“ - tájékoztat a minisztérium. Egy politikai párt akkor is folytathatja egy jelöltje kampányát, ha a jelölt önmaga is kampányol.

A polgármesteri pozícióért induló jelölt esetében már azt is figyelembe veszi a szabályozás, mekkora településről / településrészről van szó.

A lakosság számának függvényében a kampányköltség 2 ezer és 100 ezer euró közt mozog. „A jelölt összkiadása akkor is csupán a szabályozás által megadott maximális lehet, ha az illető önkormányzati képviselői helyért is indul“ - figyelmeztet a belügy.

A csak megyei, községi, vagy városi önkormányzati képviselői posztért induló jelöltek kampányköltségeit nem maximalizálja a szaktárca.

Arra azonban felhívja a figyelmet, hogy a költségekbe beleszámít minden kiadás, amit a választási kampányba a választás napját megelőző 180 napon belül fektetett.

Amennyiben a jelölt a megyeelnöki, vagy 5 ezer léleknél többet számláló település / településrész polgármesteri pozíciójáért indul, abban az esetben a kampányra elköltött pénzösszegeket transzparens számlán kell vezetnie. Ugyanígy ellenőrizhető számlát kell vezetnie a politikai pártoknak is a kampányköltségek kimutatására.

Az őszi összevont helyi és megyei önkormányzati választás időpontja egyelőre nem ismert, Boris Kollár, a parlament elnöke hirdeti majd ki ennek időpontját. A jelenleg érvényben lévő törvényi szabályozás szerint 2022. október 29-én lenne esedékes. A belügyi tárca ugyanakkor törvénymódosítást nyújtott be, amelynek értelmében a választásra korábbi időpontban - valószínűleg 2022. október 22-én - kerülhetne sor, ezáltal nem közvetlenül Mindenszentek előtt tartanák az összevont választást.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.