2021. szeptember 22., 09:10

Megy minden tovább Kollár szabályai szerint

Rövid ideig úgy tűnt, hogy az OĽaNO, az SaS és a Za ľudí maradéka felismerték, hogy egy maffiózóval nem lehet a maffia ellen harcolni, és hogy Boris Kollár sohasem állt a korrupcióellenes küzdelem mellett. Az illúzió azonban Boris Kollár keddi sajtótájékoztatóját követően elszállt.

Boris Kollár
Fotó: Tasr

Igor Matovič és a Za ľudí-torzó elnök asszonya, Veronika Remišová is ragaszkodnak Kollárhoz, bár az tulajdonképpen már néhány hónapja az ellenzék oldalán áll, írja az aktuality.sk portál hozzáfűzve csak éppen élvezi a kormánytagság minden előnyét.

Tény, hogy Kollár távozásával a koalíció elveszítené alkotmányos többségét, a parlamentben épphogy csak sima többsége lenne, de ki hiszi el ezek után, hogy ezek így együtt képesek bármiféle reformot előkészíteni és megvalósítani. Kormányozni 76 képviselővel is lehet. Persze, nem lenne egyszerű és kényelmes megoldás egy ilyen törékeny többség, de nem feltétlenül jelentene automatikusan előrehozott választásokat.

Egyébként is Boris Kollárral a koalícióban bármiféle elvárások a jogállamba vetett bizalom helyreállítására csak üres szavak maradnak.

Vele ugyanis nem megy. Ugyanolyan naivitás ez, mint az elképzelés, hogy tagja lehet egy korrupcióellenes kormánynak. Kollárnak ugyanis teljesen mások a prioritásai és az érdeke, véli az aktuality.sk

El a kezekkel a 363-astól

Kollár a keddi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a jogállamba vetett bizalom helyreállítására kialakított munkacsoport tanácskozásán nem fognak részt venni. Ha pedig kizárják őket a koalícióból, beülnek az ellenzéki padsorokba. Martin Slosiarik politológus szerint azonban Kollár túlságosan előnyös helyzetben van ahhoz, hogy a koalícióból való távozását fontolgassa.

A politikai elemzők egy része úgy véli, a háttérben létezik egyfajta igyekezet valamilyen módon fékezni az elkezdett tisztulási folyamatot, kellő politikai erő esetén esetleg meg is fordítani azt.

Grigorij Mesežnikov politológus a Rádio Expressnek úgy nyilatkozott, Igor Matovič eddig megtett mindent annak érdekében, hogy Boris Kollár a kormányban maradjon, ha viszont az akarja, hogy a kormány továbbra is a korrupció elleni küzdelem kormánya maradjon, akkor nem respektálhatja tovább, hogy a kormány egyik tagja, elutasítja még azt is, hogy foglalkozzanak a viszályt kiváltó 363-as paragrafussal. „Én úgy vélem, hogy ez egyenes út a kormányból való távozáshoz” – fűzte hozzá a politológus.

Kollár egyszerű világa

Boris Kollár a sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy a büntetőtörvénykönyv 363. paragrafusának eltörlése és „az ügyészség felosztása főügyészségre és különleges ügyészségre, vörös vonal a Sme rodina számára”.  Ha nem is mondja ki, valójában azonban ezzel nyíltan bevallja, hogy szükség esetén a jövőben is szeretné használni ezt az intézményt. Kollár világa ilyen egyszerű, véli a denníkn.sk.

A portál szerint a koalíció patthelyzetbe került azzal, hogy nem akar megszabadulni Kollártól, azért, hogy továbbra is hatékonyan küzdhessen a Kollár által védelmezett maffia ellen.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a nyertes ismét Kollár lesz, mivel Matovičnak és Hegernek valószínűleg nincs igazi megoldása, az ország politikai jövőjére vonatkozó tervről már nem is beszélve. Kollár azonban kínál egy megoldást: egy kompromisszumot, amely mindenki számára elfogadható – beleértve a maffiát is. Ami valószínűleg az ügyészség és a rendőrség hatáskörének kozmetikai kiigazítását jelentené.

A válság gyors, határozott és kompromisszumok nélküli megoldásának reményei szertefoszlottak.

Amíg a koalíciós vezetők tétováznak, és a vesszőkről meg a kötőszavakról vitatkoznak a 363. paragrafus módosítását illetően, a maffia mindig egy lépéssel előttük lesz.

Ha minden úgy marad, ahogy azt kedden láttuk, akkor a koalíció ugyan fennmarad, csak a korrupcióellenes magatartás nem, írja a denníkn.sk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.