2020. november 25., 19:32
Frissítve: 05:19

Megvétózta az államfő a titulusok visszavonásával foglalkozó törvénymódosítást

Zuzana Čaputová köztársasági elnök megvétózta a felsőoktatási intézményekről szóló törvény módosítását, amely a titulusok visszavonásának kérdésével foglalkozik. Az államfő úgy véli, a jogszabály egyes rendelkezései nincsenek összhangban az alkotmánnyal. A parlamentnek újra kell tárgyalnia a törvényt.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR
Ellentmondások vannak a módosításban, ami nincs összhangban az alkotmánnyal. Köztársasági elnökként védenem kell a jogi norma alkotmányosságát, ezért döntöttem úgy, hogy visszaküldöm a törvényt a parlamentnek."

Az államfő problematikusnak látja az egyetemi tanárok visszahívásának kérdését. Emlékeztet arra, hogy az alkotmány értelmében a köztársasági elnök kinevezhet, de nem hívhat vissza egyetemi tanárokat.

Nem írhatok alá olyan törvényt, amit nem tudok az alkotmány értelmében végrehajtani”

– magyarázta Čaputová.

Az elnök asszony azt javasolja a parlamentnek, hogy az egyetemi tanári cím megszüntetéséről az a testület döntsön, amely a titulusok visszavonásának jogi feltételeit meghatározta (a rektor vagy a fellebbviteli bizottság). Ez a testület felelős továbbá az ügy helyes és jogszerű elbírálásáért, az eljárás és a döntés helyességét a bíróság vizsgálja felül.

Ez garantálja a tisztességes eljáráshoz való jogot, és összhangban van a jogállamiság elvével"

- tette hozzá Čaputová.


Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke szerint a törvénymódosító javaslatba be kell építeni azt a lehetőséget, hogy az államfőnek lehetősége legyen visszavonni az egyetemi tanári kinevezést és ezzel áthidalható lehetne az elnökasszony által jelzett alkotmányos probléma. Mint elmondta, a parlament alkotmányjogi bizottsága már foglalkozott a kérdéssel és erről tájékoztatta Zuzana Čaputovát is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.