Megvan, mennyibe került a tavalyi országos tesztelés

2021. január 13., 11:10
ma7 Pomichal Krisztián

A szlovák pénzügyminisztérium végre kiszámolta és nyilvánosságra is hozta, összesen hány millió euró ment el az államkasszából a tömeges tesztelésekre. 

Fotó: pixabay.com

A pénzügyi tárca kalkulációi szerint mintegy

67 millió eurót költöttek a tavalyi tömeges tesztelésekre.

Ebbe nem csak a két országos forduló, de az azokat megelőző pilot-forduló és az utánuk jövő, csak a fertőzött járásokat érintő tesztelés is beleszámítandó. Egy csomó minden ugyanakkor nem!

Kiderült ugyanis, hogy

sem az egészségügyi minisztérium, sem az Állami Tartalékalap kiadásáait nem tartalmazza ez az összeg.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a Tartalékalap felelt a tesztek jórészének beszerzéséért, az egészségügyi tárca meg a szakszemélyzet fizetéséért. 

A pézügyminisztérium mintegy 48 millió eurónyi költséggel számolt, a többi kiadást az illetékes minisztériumok finanszírozták, saját pénzből, költségvetésük átcsoportosításával. A pénzügy például mintegy félmillió eurót küldött a belügyi tárcának a kis, kék igazolások nyomtatására, és körülbelül ötmilliót a rendőrség, a tűzoltók, a hegyi mentőszolgálat és más közalkalmazottak bérére.

A belügy ezen kívül, saját forrásból, 9 millió eurót költött a tesztelés "megvalósítására" - áll a jelentésben. A legtöbb pénzt az egészet koordináló védelmi tárca kapta, 42,6 millió eurót. 

Saját alkalmazottainak, a katonáknak 10,5 millió eurónyi jutalmat fizetett ki a honvédelmi minisztérium.