2020. december 15., 11:48

Megvan az a két kórház, amelyek idén elnyerték az év legjobb kórháza elismerést

A két legjobb kórház idén is a Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet, valamint a Kassa-sacai 1. magánkórház lett. Előbbi az állami egyetemi kórházak, utóbbi az általános kórházak kategóriában vitte el a pálmát. A szlovákiai kórházakat a Gazdasági és Szociális Reformok Intézete (INEKO) rangsorolta, idén már hatodik alkalommal

besztercebányai kórház
Fotó: TASR

Dušan Zachar, az INEKO elemzője kifejtette: a kórházakban nyújtott egészségügyi szolgáltatások minőségéről és hatékonyságáról közölt transzparens információknak köszönhetően a nyilvánosság megalapozottabb döntéseket hozhat, és hatékonyabban gyakorolhat nyomást a közszolgáltatások javítása érdekében, ez pedig folyamatos fejlődésre ösztönzi az egészségügyi intézményeket.

Hozzátette: a végső cél az, hogy a páciensek a lehető legjobb ellátást kapják a legjobb áron, a "minőséget a pénzünkért" elvvel összhangban.

A kórházak értékeléséről bővebb tájékoztatás a kdesaliecit.sk weboldalon található, ahol az idei értékelés mellett elérhetők a korábbiak eredményei is.

Az egészségügyi intézményeket a következő területeken értékelték és hasonlították össze: az egészségügyi szolgáltatások színvonala, a tapasztalatok, a diagnózisok igényessége, a páciensek elégedettsége, a gazdálkodás hatékonysága és a kórházak átláthatósága.

Az egyetemi kórházak kategóriában a második helyen a Rózsahegyi Sznf Központi Katonai Kórház végzett, a harmadikon pedig a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház. A tavalyi eredményéhez képest javított az ország legnagyobb kórháza, a Pozsonyi Egyetemi Kórház, amely a negyedik helyen végzett. Az állami egyetemi kórházak kategóriában a legtöbb helyet a Zsolnai Egyetemi Kórház és Rendelőintézet lépett előre, amely idén az ötödik lett.

Az INEKO szerint a kórházak eredményeire a világjárvány nem volt hatással.

Az általános kórházak kategóriában a Kassa – sacai AGEL kórház végzett az első helyen. Az eredményt a rangsorolók a színvonalas egészségügyi szolgáltatásokkal, a műtőorvosok tapasztaltságával és a páciensek elégedettségével indokolták. A második helyen az ólublói, a harmadikon pedig a Svet zdravia hálózathoz tartozó iglói kórház végzett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.