2021. január 7., 16:32

Megválaszolatlan kérdések az ex-főrendőr tragikus halála kapcsán

Az egykori országos rendőrfőkapitány, Milan Lučanský öngyilkossága továbbra is sok megválaszolatlan kérdést vet fel.

Milan Lučanský
Fotó: TASR
Milan Lučanský

Az egyelőre nem nyilvános dokumentumoknak kellene megvilágítaniuk azokat az eseményeket, amelyek Lučanský halálát megelőzték.

Egyesek szerint a börtönben tettleg bántalmazták, ezt azonban az orvosok cáfolják. Sérülésével kapcsolatban Lučanský maga is azt mondta, hogy baleset volt, miután a sötétben megbotlott a papucsában és az ágynak ütközött. Később tornázott is és a sérülése rosszabbodott. A börtön személyzetének munkáját is pozitívan értékelte, a hivatalos jelentés szerint semmilyen panasszal nem élt.

Ugyanakkor kérdéseket vet fel az a körülmény, hogy rövid eperjesi fogva tartása alatt több alkalommal is más cellába helyezték. Az iratokban az szerepel, hogy a 150. számú cellában fogják elhelyezni, de e szám fölött a 114-es szám van beírva, a szemsérülésével kapcsolatos dokumentumban viszont a 131-es szám szerepel. A belügyi tárca szóvivője, Peter Bubla ezt azzal magyarázta, hogy a helyváltoztatást a börtön telítettsége, illetve megelőző-biztonsági intézkedések indokolták. A pozsonyi Rendőrakadémia rektora, Lucia Kurilovská is furcsának nevezte Lučanský többszöri áthelyezését. Az sokkal logikusabb lett volna, jegyezte meg, ha az egyik intézményből egy másikba szállítják, miután ki akarták zárni az ügy tanúinak a befolyásolását vagy megfélemlítését. De hogy ugyanabban az intézményben helyezték ide-oda, az meglepő, noha Kurilovská nem zárta ki azt sem, hogy erre is lesz magyarázat.

A térfigyelő kamerák felvételei körül is több kétely merült fel. Elsősorban a felvételek szaggatottsága vet fel kérdéseket, egy óra leforgása alatt három megszakítást is észleltek a trencséni kórházban, ahol Lučanský szemsérülését kezelték, de az eperjesi börtönben sem működik nonstop a kamera, amit a rendszer elavultságával magyaráznak.

A Lučanský-ügy legfrissebb fejleménye: özvegye nem járult hozzá, hogy a belügyminisztérium nyilvánosságra hozza az elhunyt ex-főrendőr egészségi állapotával kapcsolatos dokumentumokat, jóllehet fia, Adam Lučanský egy héttel korábban azt írta közösségi oldalán, hogy a család elfogadná az orvosi jelentés közzétételét.

Az elhunyt családjának jogi képviselője, Miroslav Radačovský elítéli azokat, akik bármilyen formában politikai célból visszaélnének az ex-rendőrfőkapitány temetésével. Az ügyvéd feltételezi azt is, hogy a Mária Kolíková belügyminiszter által életre hívott vizsgálóbizottságban a család képviselői is valamilyen módon részt vennének, ehhez azonban a bizottság statútumában bizonyos részleteket módosítani kellene.

Miroslav Radačovský
Fotó:  TASR
Miroslav Radačovský
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.