2022. november 21., 11:07

Megszűnik a nyugdíjkorhatár-plafon, később megyünk nyugdíjba. Mutatjuk, kiket érint a változás!

Két év után érvényét veszíti az a táblázat, ami fixálja, ki, mikor vonulhat nyugdíjba. Az új szabály szerint ismét a várható élettartam alapján lesz meghatározva, mikor mehetünk nyugdíjba.

nyugdíjas - idős
Fotó: pixabay.com

A szociális biztosításról szóló törvény módosítása januártól lép érvénybe, a parlament már elfogadta és több változást is tartalmaz az első nyugdíjpillérre vonatkozóan.

Ismét emelkedik a nyugdíjkorhatár és ismét az ún. „automata” szerint mehetünk nyugdíjba.

Érvényét veszti az a Szociális Biztosító weboldalán található táblázat, amelyiknek a segítségével mindenki ki tudja számolni, mikor mehet nyugdíjba.

A módosítás a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát szolgálja, amely figyelembe veszi a várható élettartam emelkedését.

Az első évfolyam, akiket érint a változás, az 1967-ben születetteké. Ők azok, akik 2030 után mennek nyugdíjba.

Becslések szerint az ő nyugdíjkorhatáruk egy hónappal emelkedne. Tehát nem 64 évesen mennének nyugdíjba, mint az 1966-os születésűek, hanem egy hónappal később, 64 évesen és 1 hónaposan.

Nők esetben továbbra is fél évet számolnak le a nyugdíjkorhatárból, minden gyermek után, de maximum 18 hónapot. Ez azokra érvényes, akik 3 vagy annál több gyermeket neveltek fel.

Erre a korhatár-csökkentésre a férfiak-apák esetében is mód van, ha a nők-anyák esetében nem tudják figyelembe venni.

A nyugdíjba vonulás konkrét időpontja a biztosított személy születési dátumától függ.

Plusz nyolc év

Nézzünk néhány példát arra, mennyit változott, nőtt a nyugdíjba vonulás ideje!

Míg az 1948-ban született férfiak még 62 évesen mehettek nyugdíjba, addig az 1966-ban születtek már 64 évesen.

Még markánsabb a különbség nők esetében. Az 1948-ban született nő, ha gyermektelen volt, akkor 58,6 évesen, ha egy gyermeket nevelt fel, 56,9 évesen, két gyermek esetében 55 évesen, három vagy négy gyermekkel 54 évesen, öt vagy annál több gyermek felnevelése esetében pedig már 53 évesen nyugdíjba mehetett.

Egy 1966-ban született gyermektelen nő viszont már csak 64 évesen mehet nyugdíjba.

Ha egy gyermeket nevelt, akkor 63,6 évesen, ha kettőt, 63 évesen, ha hármat vagy annál többet, akkor 62,6 évesen mehet nyugdíjba.

Míg a férfiak esetében a vizsgált évfolyamokban csak 2 évvel nőtt nyugdíjkorhatár, a két gyermeket felnevelő nők esetében már 8 évvel!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.