2020. április 6., 13:30
Frissítve: 22:46

Megszületett az ítélet: Miroslav Marček bűnös! 23 évet kapott

Noha az ügyész 25 év szabadságvesztést kért, a bíróság 23 év börtönbüntetésre ítélte Miroslav Marčeket. Az ítélethozatalnál figyelembe vették, hogy Marček beismerő vallomást tett, és együttműködött a hatóságokkal. Az ügyész fellebbezést nyújtott be.

Fotó: TASR
A TASR néhány perccel korábban közölte, a bíróság bűnösnek találta Miroslav Marčeket Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásában. Noha az ügyész 25 év szabadságvesztést kért, a bíróság 23 év börtönbüntetésre ítélte Miroslav Marčeket. Az ítélethozatalnál figyelembe vették, hogy Marček beismerő vallomást tett, és együttműködött a hatóságokkal. Az ügyész fellebbezést nyújtott be.

Az ügyész azért kért 25 év börtönbüntetést a vádlottra, mert szerinte az életfogytiglani börtönbüntetés feltételei nem teljesültek, tekintettel arra, hogy a szakértők nem zárták ki teljesen, hogy az illető jó útra térhet, még ha nem is tartják ezt valószínűnek.

A 25 éves és az életfogytiglani börtönbüntetés között az a különbség, hogy az utóbbi esetében az elítéltnek mindenképpen le kell ülnie 25 évet, s csak ez után kérvényezheti szabadlábra helyezését. A 25 év börtönbüntetésnél azonban Marček már büntetése letöltésének kétharmada, vagyis legkorábban 17 év után (azért csak ekkor, mert súlyos ügyről, gyilkosságról van szó) kérheti szabadlábra helyezését.

„Meg kell jegyeznem, hogy éppen a vádlott volt az, aki jelentős segítséget nyújtott a szóban forgó bűncselekmények felderítéséhez. Molnár Péter meggyilkolása ügyében beismerő vallomást tett. A vallomása nélkül a Molnár-gyilkosságra máig nem sikerült volna fényt deríteni” – magyarázta döntését az ügyész.

Martin Endrödy, a vádlott ügyvédje a bíróságra bízza az igazságos büntetés kiszabását, ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása esetén az ügyfelével együtt fellebbezhetnek. Ő is úgy véli, hogy a vádlott beismerő vallomását és a hatóságokkal való együttműködését enyhítő körülményként könyveli majd el a bíróság.

Miroslav Marček egy hidegvérű gyilkos, de...

Zlatica Kušnírová ügyvédje, Roman Kvasnica nem értetett egyet az ügyész javaslatával. Szerinte inkább az általános megelőzésre kellene hangsúlyt fektetni, ezért az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását támogatja.

Így vélekedett Molnár Péter gútai vállalkozó nővérének jogi képviselője is, aki szerint a gyilkost már csak azért is életfogytiglanira kell ítélni, mert Molnárnak kiskorú gyermeke volt. 

Daniel Lipšic, a Kuciak-család jogi képviselője szerint

Miroslav Marček egy hidegvérű gyilkos. Úgy véli ugyanakkor, hogy az ítélettel a többi vádlottat is együttműködésre kellene sarkallni, mert nélkülük sok részletre sosem derülne fény. 

Ľubomíra Izáková, a bíróság pszichiátriai szakértője a tárgyaláson elmondta, 

semmi jel nem utalt arra, hogy Marček mentális betegséggel küzdene, a gyilkosság során sem véltek felfedezni nála semmilyen tudatmódosító szert, tisztában volt azzal, hogy mit csinál.

A záróbeszédek után a bírói szenátus visszavonult tanácskozni. Az ítélethirdetés délután esedékes.

Miroslav Marček már az előkészítő eljárás során beismerte, hogy ő lőtte le Ján Kuciakot és a jegyesét, Martina Kušnírovát. Elmondása szerint a bűntársa Tomáš Szabó volt, aki továbbra is tagadja a bűnösségét. A gyilkossággal Andruskó Zoltán bízta meg őket. Utóbbit már jogerősen elítélték. Miroslav Marček Molnár Péter vállalkozó megölését is beismerte.

A vád szerint Marian Kočner rendelte meg az újságíró-gyilkosságot Alena Zsuzsovval közösen. A vállalkozó azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.