2020. december 4., 16:59

Megszólalt az új főügyész: Nyitott és átlátható főügyészségre van szükség

A parlament személyembe vetett erős bizalma nemcsak nagy megtiszteltetést, hanem elsősorban rendkívüli kötelezettséget jelent. Ezt Maroš Žilinka főügyészjelölt közölte a parlament csütörtöki  szavazásával kapcsolatban, amely során őt választották meg a Főügyészség élére.

Fotó: TASR
Maroš Žilinka

„Ez kötelezettséget jelent az iránt, hogy visszaállítsuk az állampolgárok igazságszolgáltatásba vetett bizalmát, illetve azt a meggyőződést, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Ezt csak úgy érhetjük el, ha az ügyészség működése nyitott és átlátható lesz, és az intézmény csakis a jogot, az igazságosságot és a közérdeket fogja szolgálni” – hangsúlyozta Žilinka, aki készen áll, hogy mindent megtegyen a cél megvalósításáért. „Ezt nem csak a polgárok, de minden tisztességes ügyész megérdemli” – tette hozzá.

A főügyészi poszt betöltését az Ügyészi Tanács is üdvözli, amely arra figyelmeztetett, hogy az intézmény hosszútávon nem tud rendesen működni a vezetője nélkül.

„Az Ügyészi Tanács az ügyészség égető problémáinak a megoldását várja az új főügyésztől” – tette hozzá Juraj Purgat, a tanács elnöke. A csütörtöki szavazáson a parlament Maroš Žilinkát választotta főügyésszé. A főügyészt Zuzana Čaputová államfőnek kell kineveznie. Megválasztását 132 képviselő támogatta a jelenlevő 147-ből. A főügyész megbízatása hét évre szól.  

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.